Також ювілейну дату відзначатимуть на державному рівні. Днями президент України Володимир Зеленський підписав відповідне розпорядження. Згідно з указом буде створено організаційний комітет, який розробить план заходів. Серед запланованого, зокрема, й виготовлення та випуск в обіг ювілейної монети та поштової марки.

Ще у грудні 2019 року Тернопільська обласна рада, з ініціативи голови постійної комісії з питань духовності, культури, свободи слова та інформації, депутата Тернопільської обласної ради, краєзнавця Михайла Тимошика, звернулась до Верховної Ради України щодо урочистого відзначення на державному рівні у 2022 році 150-річчя з дня народження Соломії Крушельницької.

«Соломія Крушельницька зуміла отримати визнання власного таланту і ще за життя стала найвидатнішою співачкою світу. Серед її численних нагород та відзнак – звання «Вагнерівська примадонна» ХХ століття. Співати на одній сцені з уродженкою маленького села на Тернопільщині вважали за велику честь імениті тогочасні виконавці. Талановита українка володіла вісьмома мовами, багато подорожувала, але незважаючи ні на що, українські пісні завжди виконувала в оригіналі й ніколи не забувала про Батьківщину.

Наступного року на державному рівні відзначатимемо 150-річчя з дня народження видатної українки, яка прославилася на весь світ завдяки своєму оперному співу. А на минулій сесії Тернопільської обласної ради депутатський корпус підтримав ініціативу голови обласної ради Михайла Головка 2022-й рік проголосити  роком Соломії Крушельницької. 

Тішить, що добрі ініціативи, які допомагають вивчати та розвивати нашу історію і культуру підтримуються як на місцевому, так і на державному рівнях. Тернопільщина багата на талановитих особистостей про яких ми маємо пам’ятати», – зазначив депутат Тернопільської обласної ради, краєзнавець  Михайло Тимошик.

До слова, Михайло Тимошик, який є знаним краєзнавцем та колекціонером, зібрав у себе понад 40 знаків, медалей, монет та жетонів присвячених Соломії Крушельницькій.

Мирослава ВОВНА, Голос України

Фото з відкритих джерел.