«Це атака на місцеве самоврядування», – «УДАР Віталія Кличка» закликає не ухвалювати законопроєкт про столицю

Опубліковано:
19 Листопада, 2021

«УДАР Віталія Кличка» розкритикував законопроект «Про місто Київ – столицю України», який Верховна Рада України має намір розглянути та ухвалити у другому читанні до кінця листопада.

Нагадаємо, Верховна Рада схвалила законопроект «Про столицю» у першому читанні в жовтні 2019 року. У вересні 2020 року було надано порівняльну таблицю до другого читання, але документ досі не був розглянутий в другому читанні.

У партії «УДАР Віталія Кличка» вважають, що скандальний законопроект «Про місто Київ – столицю України», який піддає атаці місцеве самоврядування в Україні, містить низку суперечливих та руйнівних для столиці та для місцевого самоврядування норм.

 Після розгромних висновків головного науково-експертного управління ВР, яке рекомендувало законопроект суттєво допрацювати (з чітким натяком – розробити новий), негативний висновок надала Рада Європи, яка вказала на суттєву невідповідність Європейській хартії місцевого самоврядування. Водночас Венеційська комісія навіть не розглядала цей законопроект, бо депутати монобільшості не направляли офіційне прохання про розгляд цього законопроекту, – кажуть у партії.

Саме тому лідер «УДАРу» Віталій Кличко у жовтні надіслав розроблений представниками парламентської більшості законопроект про столицю на розгляд Венеційської комісії та Ради Європи, щоб отримати об’єктивний висновок про якість цього документу. Вже після того, як Віталій Кличко особисто направив проєкт до Венеційської комісії, комітет ВРУ з питань місцевого самоврядування був вимушений надіслати законопроект «Про місто Київ – столицю України» до Генерального директорату ІІ – з питань демократії Генерального секретаріату Ради Європи.

Законопроєкт про столицю – спроба узаконення центральною владою політичного тиску на місцеву владу, і не лише у Києві, наголошують в партії.

Сьогодні влада, борючись з головним своїм політичним конкурентом Кличком, намагається протягнути відповідний закон про Київ. Якщо завтра їм стане не угодними мери інших міст та громад, то це розв’яже руки діяти за аналогією. Законопроект, який намагаються ухвалити, має відповідати ключовим принципам демократії, а не бажанню тієї чи іншої політичної сили, вважає «УДАР Віталія Кличка».

«Ударівці» закликають відмовитися від подальшої політизації у питанні прийняття закону про столицю та вийти на конструктивний діалог між усіма політичними силами і представниками громад країни. У партії вважають, що єдиним прийнятним шляхом має бути відхилення у Верховній Раді незбалансованого та неконституційного законопроекту 2143-3, що руйнує місцеве самоврядування в Україні. Натомість необхідно розпочати розробку нового проєкту у відповідності до законів та норм.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #київ, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #удар
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: