Відшукати фото ХІХ століття, які були б зроблені на території Тернопільської області виходить не так часто. Проте цього разу пощастило виявити кадри, як датуються 1899 роком.

Усі вони були сфотографовані поблизу Заліщиків на Тернопільщині. На фото є місцеві мешканці – чоловіки та хлопці. Їх видає традиційний одяг цього регіону. Також на фото є чоловіки в костюмах, які більше характерні для міського населення. Це якраз науковці, які прибули до Заліщиків.

Читайте також

Як виглядало селище Козова 100 років тому (РЕТРОФОТО)
Недільний ринок у Почаєві 130 років тому (РЕТРОФОТО)
Фоторепортаж з вулиць Заліщиків початку 1930-их років
В архівах знайдені фото села Завалів початку ХХ століття

Кого ж вдалось впізнати на фото? На фото присутній Казимир Ігнаці Ніч (1874 – 1958), відомий польський мовознавець, славіст, діалектолог. Він свого часу заснував Товариство любителів польської мови та редагував журнал цього товариства «Польська мова». Також він був професором Ягеллонського та Львівського університетів, членом Польської академії знань (з 1911 р. член-кореспондент, з 1924 р. дійсний член), Польської академії наук (з 1952 р. — дійсний член), Варшавського наукового товариства (з 1932 р.).

У 1946—1952 pp. виконував обов’язки президента Польської академії знань, у 1952—1957 роках. був віце-президентом Польської академії наук.

Він був одружений з Анелою Грушецькою, письменницею.

Ймовірно, фото були зроблені під час однієї із експедицій дослідника на Поділля. Сьогодні ці кадри є цінним джерелом для історії краю.

Фото взяті з колекції: Archiwum Lanckorońskich

null

Казимир Ніч з колегами та місцевими мешканцями, Заліщики, 1899 р.

 

null

Місцеві мешканці, Заліщики, 1899 р.

 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #ретрофото, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: