Печеру на Чортківщині заполоняють кажани (фотофакт)

Опубліковано:
16 Листопада, 2021
В печері Теклівська на Чортківщині оселилися кажани трьох видів.

До 90-х років минулого століття кажани в цій печері не зимували. А тепер кількість особин, які шукають зимового прихистку, зростає з року в рік, пише «Суспільне».

Читайте також

На Тернопільщині відкрили нову печеру
У печері Вертеба на Тернопільщині створюють гончарну майстерню трипільського майстра
Оптимістична печера: справжня перлина Тернопільщини

Про нових жителів печери повідомив начальник науково-дослідного відділу Національного природного парку “Дністровський каньйон” Олександр Вікирчак.

“На Тернопільщині розповчався період зимівлі кажанів. Після останнього обстеження ми нарахували в печері Теклівська 24 кажани. Усі ці види занесені до Червоної книги України. На даний момент у цій печері перебувають 22 підковика малих, 1 вухань бурий та 1 широковух європейський. Усі кажани фауни України корисні для людини і важливі для стабільного функціонування екосистем. Цінні вони передовсім тим, що влітку з’їдають велику кількість комах, зокрема, комарів”.

За словами Олександра Вікирчака печера, що знаходиться поблизу хутора Теклівка, має штучне походження.

“Вона утворилася внаслідок багаторічного видобування піску підземним способом. Тепер пісок звідти вже не беруть, обезлюднів і сам хутір. Але у зв’язку з тим, що ця печера знаходиться за межами нашого національного парку, то кажани в ній потребують особливої уваги та збереження”.

Середня температура в цій печері 5 градусів за Цельсієм. За словами Олександра Вікирчака – це нормальна температура для зимівлі кажанів.

“Я припускаю, що поява кажанів у цій печері зумовлена тим, що зими стали теплішими”.

Під час зимівлі кажани дуже вразливі.

“Головне їх не турбувати. Якщо ви випадково натрапили на кажана чи колонію кажанів, то намагайтеся не говорити голосно, у жодному разі їх не торкайтеся. У період зимової сплячки їм потрібен спокій. Якщо ви знайшли кажана, який впав, то раджу звернутися до наукової установи чи волонтерів, які знають, як допомогти кажанам без шкоди для їхнього здоров’я”, – каже науковець.

За словами Олександра Вікирчака, минулого року працівники Національного природного парку “Дністровський каньйон” надавали допомогу 70 кажанам, у яких було порушено умови зимівлі.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #печера, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: