Сьогодні хочемо розповісти нашим читачам про постать знаного архітектора на ім’я Аполінарій Осадца. Саме йому належить авторство багатьох українських храмів у місті Нью-Йорку.

Читайте також

У Тернополі показали, як відбувалося проголошення Західноукраїнської Народної Республіки (ФОТО)
Як виглядало селище Козова 100 років тому (РЕТРОФОТО)
Недільний ринок у Почаєві 130 років тому (РЕТРОФОТО)

12 листопада виповнилося 105 років із дня його народження. З біографії архітектора дізнаємось. що народився він у 1916 році в селі Волощина на Поділлі. Зараз це територія Бережанського району Тернопільської області.

Це була звичайна селянська родина. Знаємо, що Аполінарій Осадца здобував початкову та середню освіту в стінах Бережанської гімназії, а вищу у Львівській Політехніці. Саме там у 1935-1941 рр. він студіював на інженера-архітектора.

В студентські роки в Аполінарія Осадца з’явилось захоплення мистецтвом та фотографією.

Після Другої світової війни, в пошуках кращої долі, родина Осадца вирішує емігрувати до США. Там вони оселились в Нью-Йорку.

Слава талановитого архітектора до Аполінарія прийшла не відразу. На початках йому довелось працював у американських будівельних фірмах, де він отримав цінний досвід і практику.

Далі став самостійним архітектором. Те, що Аполінарій проектував храми, не було випадковістю. Адже він походив з дуже релігійної родини, віра в Бога завжди відігравала важливу роль.

Серед творінь архітектора варто виділити церкву св. Йосафата у Гартфорді, собор св. Юра в Нью-Йорку, дерев’яну церкву в Ґлен Спей, монастир з каплицею Сестер Василіянок у Асторії, Н.Й., адміністраційний будинок Університету Індіяни, пам’ятник на українському католицькому цвинтарі св. Духа у Гемптонбурзі.

Сучасники згадували будівничого гарним словом. Він був дуже активним у культурному, громадському та церковному житті української громади Нью-Йорка.

До речі, Аполінарій профінансував будівництво церкви в рідному селі в Україні. Йому пощастило також навідатись в рідні краї.

Помер архітектор з Тернопільщини 15 вересня 1997 р., похований в США.

Джерело фото: Diaspora.ua 

Малюнок церкви у Ґлен Спей, Нью-Йорк, А.Осадци.

Малюнок церкви у Ґлен Спей, Нью-Йорк, А.Осадци.

Церква у Ґлен Спей, Н-Й, Архітектор – Аполінарій Осадца.

Собор св.Юра у Нью-Йорку. Архітектор – Аполінарій Осадца.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Аполінарій Осадца, #архітектор, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: