На сторінці одного із цифрових архівів Польщі вдалось натрапити на фото усміхненого хлопчика-газетяра. Він розносив пресу по пляжу «Сонячний» в Заліщиках на Тернопільщині. Хлопчик був босий, проте його посмішка напевно не змогла залишити байдужим фотографа, який зробив це фото.

Читайте також

Тіна Кароль показала кумедне фото себе та брата у юнацтві
У Тернополі показали, як відбувалося проголошення Західноукраїнської Народної Республіки (ФОТО)
Як виглядало селище Козова 100 років тому (РЕТРОФОТО)

В коментарях до світлини, яка викликала неабияке обговорення Михайло Заліщанин розповів цікаву історію про одного мешканця Заліщиків. Мова йде про Зейлика Розенблата.

Михайло Заліщанин розповідає: «Зейлик Розенблат був серед небагатьох хто вижив в час масового розстрілу єврейського населення Заліщик. За спогадами тоді «дивом вижив єврейський хлопчик Зейлик, якому куля попала в руку. Втративши свідомість він впав у великий котлован викопаний руками самих страчуваних. Вночі, прийшовши до тями, він виповз з братської могили».

Старші заліщани пам’ятають, як у 1960-х – 1980-х роках по вулицях міста ходив однорукий листоноша з великою шкіряною сумкою для газет через плече. Був це Зейлик Розенблат. Після війни він довгий час продавав пресу. Це про нього в 1960 році писала районна газета „Колос”: „Завжди усміхнений, уважний, чемний – таким знають всі в Заліщиках кіоскера Зейлика Самойловича Розенблата. В кіоску він продає газети, журнали, художні листівки, марки, конверти, а також обходить майже ціле місто: вокзал, Будинок культури, кінотеатр, ринок”. Його дочка і син закінчили Заліщицьку середню школу в 1968 і 1970 роках. Зараз проживають в Ізраїлі і США. Добре пам’ятаю його і я, бо жив він у сусідньому будинку на вулиці Філатова, 15. Дотепер згадую, що у нього завжди були добрі і сумні очі…».

Ймовірно, на фото саме він, або дуже схожий хлопчик…

Джерело фото: Narodowe Archiwum Cyfrowe. 

Юний газетяр на пляжі в Заліщиках, на Поділлі, 1931 рік. В руках видання "Кур'єр Щоденний".

Юний газетяр на пляжі в Заліщиках, на Поділлі, 1931 рік. В руках видання “Кур’єр Щоденний”.

null

Заліщики пляж «Сонячний», 1930-ті роки.
null

Заліщики пляж «Сонячний», 1930-ті роки.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #фото
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: