Один рецепт солодощів від вірменських друзів

Опубліковано:
11 Листопада, 2021

Мова йтиме про очищені зерна горіхів, приготовані особливим способом. Вірмени його сьогодні ще називають вірменським снікерсом, це суджух-шароц, в перекладі – низка горіхів.

І дійсно ці смаколики мають смак подібний до снікерсу. Ще одна деталь: готується страва без цукру зовсім. Думається, що і ми, українці, також ці солодощі можемо приготувати в домашніх умовах, а ще пофантазувати та поексперементувати.

Читайте також

Жива каша – надзвичайно корисний сніданок із насінням льону за 5 хвилин
Готуємо кекси без борошна за 13 хвилин
Ніжніше не буває: чизкейк із манго без цукру

Інгредієнти:  очищені грецькі горіхи від шкарлупи на одну, дві долі чи й на більше; 6 л виноградного соку; спеції – кардамон, гвоздика, кориця та ванілін( до смаку); 0,8 кг пшеничного борошна 1-2 сорту з добавкою трішки кукурудзяного для в’язкості.

Приготування. Очищені зерна горіхів нанизати голкою на нитки, довжиною 30-50 см. Виноградний сік проварити із спеціями 30 – 40 хв. Окремо борошно всипати в 2 л виноградного соку чи води та рівномірно розчинити, щоб не було згустків та залити в киплячий сік, помішуючи, довести до кипіння. Вийде щось подібне до заварного крему. Далі масу зняти з вогню та поопускати в неї 3-5 разів нитки з горіхами. Від кількості опускань залежить товщина смачного покриття. Після цього нитки розвішують на дворі до сонця чи біля печі, теплого місця для висихання. Сушать до п’яти діб. Все залежить тут від вподобань – хто полюбляє м’який суджук, то сушить 2-3 дні, хто сухий, то сушить 4-5 днів. Зберігають вірмени суджук так: добре висушений закатують в банки, а більш м’який завертають в рушник та зберігають в холодильнику. Але кажуть по-секрету, що довго його просто неможливо зберегти. Бо чому? Бо з’їдають цілою родино швидко таку смакоту.

Примітка. Замість виноградного соку вірмени застосовують також абрикосовий, персиковий та інші соки з місцевих фруктів. Такі смаколики у Вірменії роблять переважно жінки по селах для власного споживання. Хоч солодке можна придбати й на базарах та в магазинах, куди люди їх продають.

А що ж можна зробити в нас у домашніх умовах? Найперша порада – кількість інгредієнтів можна зменшити в рівну кількість разів, в залежності від кількості зерен горіхів(низок з ними). По-друге: який у нас найпоширеніший сокодавальний місцевий фрукт? Так, це яблука. Ось сік з них і можна використати у нас, а також з інших фруктів. Зрозуміло, найкраще користуватись соком власного приготування, хоч і з магазину піде також. Смачного і фантазерських успіхів у приготуванні страви!

Фото з Вірменії: Наталія Геворкян

null

 

 

null

 

 

null

 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #горіхи, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #рецепт, #солодощі, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: