«Доторкнись – Відчуй – Пізнай» — проєкт покликаний наблизити туристичні принади регіону, для людей з вадами зору, реалізують у Збаражі

Опубліковано:
10 Листопада, 2021

Замок у Збаражі – унікальна і неповторна пам’ятка архітектури XVII століття, це один з найпопулярніших туристичних об’єктів Тернопільщини. На його базі у 1994 році був створений Державний історико-архітектурний заповідник у м. Збаражі ( з 2004 року – Національний заповідник «Замки Тернопілля»). Одним із основних напрямків роботи заповідника є культурно-просвітницька робота. Вагоме місце в ній належить проведенню екскурсій. Колектив заповідника має досвід екскурсійної діяльності з різними групами відвідувачів, у тому числі із інклюзивними. Ця категорія туристів потребує особливих умов для відвідання пам’ятки. Пандуси, тактильні доріжки, звукові маячки, ліфти – це далеко не повний перелік пристосувань, що необхідні для забезпечення доступності культурного закладу. Однак, важливо не просто забезпечити фізичну доступність пам’ятки, а створити умови для рівного доступу до культурних ресурсів. Вивчивши зарубіжний та вітчизняний досвід в даній галузі, НЗ «Замки Тернопілля» вирішив долучитись до музейної спільноти, що робить реальні кроки у своїй організаційній політиці щодо інклюзивності. З цією метою було створено проєкт «Доторкнись – Відчуй – Пізнай», що передбачає створення необхідних умов для відвідування людьми з вадами зору пам’ятки архітектури національного значення – замку у м. Збараж. Цей проєкт здобув підтримку Українського культурного фонду і буде реалізований до кінця листопада 2021. Він передбачає комплексний підхід до взаємодії з інклюзивною аудиторією, а саме забезпечення фізичної доступності пам’ятки, її інформаційну доступність та підготовку персоналу для обслуговування незрячих і осіб з вадами зору.

В рамках проєкту значну увагу приділено організації взаємодії співробітників заповідника з уразливими групами на принципах поваги до людської гідності. З цією метою в Збаразькому замку було проведено тренінг  «Особливості обслуговування відвідувачів з вадами зору в музейних закладах». Під час заходу учасники одержали практичні поради щодо роботи з особливими туристами. Це допомогло збагнути як саме потрібно інформаційно адаптовувати наші музеї, осмислити як побудувати свою роботу екскурсоводу, працюючи саме з такою групою відвідувачів. За підсумками тренінгу науковці та екскурсоводи заповідника розробили маршрут та текст екскурсії для незрячих.

Фото – Думська Тетяна

9 листопада в Збаразькому замку відбулась апробація результатів проекту представниками прямої цільової аудиторії, а саме незрячими та особами з вадами зору. Були проведені пробні екскурсії за участю 18 членів громадської організації «Біла тростина – Рідне Тернопілля». Серед них були тотально незрячі, а також люди з порушеннями зору. Учасники відвідали Зелену вітальню, Оливкову їдальню, Внутрішній дворик, Білокамінну та Золоту зали Збаразького замку. Завдяки гармонійним описам залів, їхнього наповнення, увазі до окремих елементів інтер’єрів вдалось передати атмосферу, що панує у замку. Яскравими деталями в екскурсії стали легенди та особисті історії власників. Також під час екскурсії наші особливі відвідувачі мали змогу ознайомитись на дотик з експонатами з дублетного фонду. Серед них були вишивані рушники, праски, щітки для вичісування пряжі, глечики та інші елементи побуту.

По завершенню екскурсії члени ГО «Біла тростина – Рідне Тернопілля» одержали буклети з історією замку та інформацією про проект, віддруковані шрифтом Брайля.

Фото – Думська Тетяна

Захід сприяв включенню незрячих відвідувачів в культурне середовище. Він розширив практику комунікації НЗ «Замки Тернопілля» з інклюзивною категорією відвідувачів та сприяв розвитку інфраструктури екскурсійного обслуговування і створенню якісного культурного продукту для різної цільової аудиторії.

Думська Тетяна, комунікаторка проекту «Доторкнись – Відчуй – Пізнай» заступниця генерального директора НЗ «Замки Тернопілля»  з наукової та культурно-просвітницької роботи.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #«Доторкнись – Відчуй – Пізнай», #замки тернопілля, #Збараж, #Збаразький замок, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: