На Тернопіллі працівники Фонду соцстраху писали сьогодні диктант національної єдності

Опубліковано:
9 Листопада, 2021

Мова росте елементарно, разом з душею народу, наголошував Іван Франко. І разом з мовою зростаємо і ми, вилюднюємося, набуваємо не лише знань, а й духовного споріднення із глибинним спадком наших предків.

Але чи впевнені у своїх знаннях та відчутті мови? Як у нас із грамотністю? Нині, у День української писемності та мови, вперше усі разом писали «Диктант національної єдності» працівники управління та відділень виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області. Дружно пригадували свої студентські роки, взявши до рук аркуші та вивівши: диктант.

Читайте також

74-річна львів’янка єдина написала цьогорічний радіодиктант без жодної помилки
У День писемності працівники ТОДА долучились до написання диктанту
Тернополяни долучиться до Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності

  Знання необхідно поновлювати. Навіть якщо в школі у вас була п’ятірка з рідної мови, через декілька літ будете сумніватися в правильності написання того чи іншого слова.  Але цей захід – не лише перевірка власної спромоги,  це хвиля підтримки громадянським суспільством того,   що єднає державу та виокремлює нас у світі – мови. «Нації вмирають не від інфаркту, писала Ліна Костенко. – Спочатку їм відбирає мову»…

Відомо, що стан державної мови, поширеність у різних сферах життя – усе це показник цивілізованості суспільства. І те, як ми нею володіємо, розширює наші особисті межі. Начальник управління ВД ФССУ в Тернопільській області Федір Бортняк, заступник начальника управління Григорій Радзіх та інші працівники перевіряли свої знання у диктанті «Слідом за пам’яттю». Приємно, що працівники Бережанського та Борщівського, Бучацького та Підволочиського, Кременецького та Чортківського, Теребовлянського та Тернопільського районних і  Тернопільського міського відділень долучилися до написання диктанту. Із гідністю й шаною працівники Фонду усвідомлюють велику вагу рідного слова й особисту відповідальність за нього перед минулим, сьогоденням і майбутнім. Державність мови – то універсальна форма об’єднання людей в одне ціле, це надійна основа розвитку України. І кожен її громадянин має на належному рівні володіти державною мовою.

Із кожним роком кількість учасників мовного флешмобу зростає. Вже 21 рік 9 листопада в прямому ефірі транслюють «Диктант національної єдності», який може написати кожен бажаючий. Крім цього, в День української писемності та мови стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика, до якого щорічно долучаються понад 5 млн учасників із 20 країн світу.

Людина може володіти багатьма мовами, але найкраще, найдосконаліше має знати рідну мову. Адже рідна мова – цей той чарівний інструмент, на звуки якого відгукуються найтонші та найніжніші струни людської душі.

Дмитро Павличко вважає, що українська мова за своїми виражальними можливостями, лексичними арсеналами, музичними прикметностями, історичними надбаннями в пісенній і літературній галузі належить до найрозвиненіших мов світу. Вивчаймо українську мову, любімо її, розвиваймо!
 

Зоряна Тернова

null

 

 

null

 

 

null

 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #диктант, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #українська мова, #фонд соцстрахування
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: