Вже не вперше розповідаємо нашим читачам про цікавих постатей, які досягли успіхів у різних галузях і мають коріння з Тернопільщини. Цього разу хочемо поділитись інформацією про спортивну легенду на ім’я Вейн Грецкі. Його вважають одним із найвідоміших хокеїстів сучасності. Для багатьох любителів хокею він є легендою цього виду спорту.

З біографії спортсмена знаємо, що він народився у 1961 році. Його батьком є Волтер (Володимир) Грецький. І хоча родина батька мешкала в Канаді, рідною вони все ж вважали українську мову.

Хто ж з рідних хокеїста був родом із Тернопільщини? Це була бабуся, матір батька – Марія Грициха. Відомо, що в вона народилась в містечку Підгайці. Вже емігрувавши до Канади, вийшла заміж за Терентія Лаврентійовича Грецького, вихідця із села Огдимир, яке розташоване на Берестейщині.

Чим прославився Вейн (Іван) Грецький за роки кар’єри? Якщо ви не зали, то за 21 рік виступів у Національній Хокейній Лізі йому належать  практично усі її рекорди. На його особистому рахунку аж 894 закинутих шайб та 2857 очок.

Вейн аж дев’ять разів ставав володарем найпрестижніших в НХЛ призів, таких, як: «Найцінніший гравець», «Найкращий бомбардир»). Він є трикратним (1983, 1986, 1993) фіналістом Кубка Стенлі – головного трофею у світовому хокеї.

Впродовж семи сезонів Вейна відзначали як найрезультативнішого гравця НХЛ (1980–1987). 

За свою кар’єру За свої досягнення хокеїст від своїх фанатів отримав прізвисько «Великий». До речі, номер «99», під яким Вейн виступав, навічно закріплений за українцем. Це означає, що у майбутньому гравець жодної команди НХЛ не має права одягати форму із таким номером на спині.

Ось така історія, хокеїста, предки якого походять із Тернопільщини.

null

 

null

Джерело фото: https://en.wikipedia.org/wiki

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Грецкі, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #ретро, #тернопіль, #тернопільські новини, #хокей
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: