На Тернопільщині капличці УГКЦ відзначили 120 років

Опубліковано:
8 Листопада, 2021

Така подія відбулася 7 листопада 2021 року в с. Плебанівка, що неподалік Теребовлі, Тернопільської області. Тут парафіяни та священики відмічали 120 років від дня заснування каплички УГКЦ Івана Богослова.

Спершу відбулося Богослужіння, його спільно проводили священослужителі УГКЦ – отець Іван Довгошия, декан Теребовлянського деканату, настоятель церков в с. Лошнів та с. Сущин, отець Михайло Бочан, настоятель церков в с. Глещава та с. Боричівка(колись був настоятелем церкви і в с. Плебанівка), отець Богдан Винницький настоятель церкви Івана Богослова в с. Плебанівка. Після цього святі отці промовили проповіді. Зокрема, декан, отець Іван подякував парафіянам за віддане служіння Богу та піклування про свою парафію й відмітив 83-річну мешканку села Юлію Летняк, яка однією з перших приймала участь у відновленні каплиці(див. відео) та вручив їй грамоту за це від Архієпископа і Митрополита  Тернопільсько-Зборівської УГКЦ Василя(Семенюка). Отець Михайло також дякував всім парафіянам за служіння Богу, добре відношення, згадував своє служіння в цій парафії, наводив повчальні морально-духовні приклади й промовив: «Якщо парафіяни поважають свого настоятеля, то тоді в даній парафії завжди все добре. Ви, шановні, браття й сестри так і велися, за що вам велика подяка та шана». Теперішній же настоятель отець Богдан коротко розповів про історію даної каплиці: «120 років тому вона виглядала трохи не так, як сьогодні, адже не було прибудови, тієї, що спереду, її добудували та відновили вже в перших роках становлення Незалежної України. А за радянщини тут спершу розміщувалася кузня, а пізніше склад хімічних речовин. Нині в нас є дві активні сестриці, це Ірина Попків і Наталя Скверес, завдяки їх старанням за останні неповні три роки добре було відновлено каплицю всю в середині, включаючи й теплу підлогу. Я дякую їм та всім парафіянам за спільний вклад у становлення нашої каплиці!»

Ну, а пані Наталія Марцинів, громадська активістка, внесла і свій вклад до святкування 120-річчя каплиці. Вона з молодими людьми підготувала привітання для всіх, а власне особисто для пані Юлії її правнучка Ліля Марчин виконала пісню « Алилуя, Алилуя…» Пані Наталія у своєму виступі згадала з розповіді сестри парафії пані Юлії про те, як та разом з іншими в часи радянщини було викрали статую Матінки Божої та переховували й зберегли її таким чином до кращих часів. « Пані Юля, або як її кличуть в селі – цьоця Юля, – продовжує пані Наталія, – була першою невтомною будівницею, сестрицею цієї каплиці, її нового відродження. Цікава й історія її родини: виявляється, що до будівництва каплиці ще за Польщі були причетні бабуся та дідусь пані Юлії, Явдоха та Петро. Думаю, що наша каплиця заслуговує на більш детальне вивчення в історичному плані. А чотирма кутами відновлення каплиці є, найперше, цьоця Юля, потім два священики – о. Михайло та о. Богдан, ну і нарешті, шановні, це всі ми з вами, парафіяни».

Виніс подяку пані Юлії й староста села Володимир Козак. Він в знак поваги подарував їй книгу колишнього директора та історика школи цього села Ігоря Могильницького «На лівому березі Гнізни», де є згадка про історію каплиці Івана Богослова в с. Плебанівка.

Потім сама пані Юлія дякувала отцям та всім присутнім за добрі слова та розповідала про ті тяжкі давні буремні лихоліття. А в кінці її виступу пані Наталія Марцинів побажала цьоці Юлії, щоб вона прийшла ще на 140-ліття каплиці, тоді всі разом відзначать і її 100-ліття. До того ж зажадала, щоб цьоця Юля це твердо пообіцяла, що та і зробила.

Далі на подвір’ї каплиці біля хреста відбувся чин освячення води трьома священиками та обхід церкви. На закінчення всіх було запрошено на частування різними смаколиками, одним з яких був торт із цифрою на ньому 120 та трьома запаленими свічками. Загасити ці свічки доручили пані Юлії та отцю Михайлу.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Більше фото можна переглянути тут.

Віктор Аверкієв

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #служба, #теребовля, #тернопіль, #тернопільські новини, #церква
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: