У Тернополі показали, як відбувалося проголошення Західноукраїнської Народної Республіки (ФОТО)

05.11.2021 10:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Катерина Богуславська

У Тернополі показали як відбувалося проголошення Західноукраїнської Народної Республіки. Події 1918 року відтворили учасники ГО «Клуб історичної реконструкції «Патріот», вихованці ДНЗ «Тернопільський професійний коледж з посиленою військовою та фізичною підготовкою», Теребовлянського фахового коледжу культури і мистецтв, а також актори Тернопільського академічного обласного драматичного театру імені Тараса Григоровича Шевченка. Захід провели біля Тернопільської школи №4, де колись засідав уряд ЗУНР.

Читайте також

Художник Владислав Щепанік малював пейзажі Тернополя 100 років тому
Про відомого карикатуриста Густава Рогальського з Тернополя
Історія палацу в Загайцях на Тернопільщині

Нагадаємо, 1 листопада 1918 року у Львові розпочалося повстання, яке увійшло в історію як «Листопадовий чин». У цей день українські частини, до яких входило 60 старшин і 1400 вояків, зайняли головну пошту, вокзал, банк, летовище, а також ратушу й намісництво, де підняли синьо–жовтий стяг.

Завдяки діям сотника Українських Січових Стрільців Дмитра Вітовського українську владу проголосили в Станіславі, Тернополі, Самборі й Стрию. Тоді у Львовом розповсюджували оголошення, у який йшлося:

«Волею українського народу утворилася на українських землях старої Австро-угорської монархії Українська Держава. Найвисшою державною властю Української Держави є Українська Національна Рада. З нинішнім днем Українська Національна Рада обняла владу в столичнім місті Львові і на цілій території Української Держави».

null
 
 
 
 
null
 
null
 
null
 
null
 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі