На Тернопіллі встановили пам’ятний знак першим археологічним дослідженням трипільської культури

03.11.2021 16:45   Джерело: TeNews
Опубліковано : Катерина Богуславська

На Тернопільщині встановили пам’ятний знак першим археологічним дослідженням трипільської культури на території сучасної України. Роботи зі встановлення проводили працівники Борщівського обласного краєзнавчого музею. 

«У місцевому парку с. Більче-Золоте у 1884-му році розпочалися археологічні розкопки трипільського поселення. Знайдено численні артефакти та біноклевидну глиняну посудину. Копія цієї посудини зайняла центральне місце в скульптурній композиції. Тепер кожен може побувати і побачити ту місцевість, де вперше відбулося відкриття трипільської культури. На думку археологів, цей дивної форми мальований посуд був невід’ємною частиною ритуального аграрного культу. Також дослідники припускають, що зображені символи — це не просто мистецька оздоба, а свого роду джерело інформації про світогляд і релігійні вірування давніх землеробів. Ця тема має своїх дослідників, які розшифровують та розкривають ці таємниці для нас. Ми ж, у свою чергу, захотіли відчути себе тими давніми кодувальниками, які створювали ці знаки та переносили на кераміку. Працівникам Борщівського обласного краєзнавчого музею вдалося прожити ці моменти завдяки проєкту Українського культурного фонду», — розповідають у музеї.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі