У Вишнівецькому палаці до кінця жовтня діятиме виставка 3D-картин, виготовлених із вати. У листопаді експозицію зможуть подивитися відвідувачі Збаразького замку. Авторка унікальних робіт — Олеся ШАРГУТ із Кіцманя на Чернівеччині — єдина майстриня в Україні, котра створює об’ємні картини зі звичайної медичної вати.  

Читайте також

Художник Владислав Щепанік малював пейзажі Тернополя 100 років тому
Про художника Леонарда Стройновського із Тернопільщини
На Тернопільщині пошкодили 800 метрів дороги місцевого значення

Потяг до творчості з’явився в пані Олесі після трагічної ДТП, в яку потрапила наприкінці 2012 року. Тоді жінці було 33. Такий вік — вік Христа — вважають знаковим у житті кожної людини, межею, за якою починаються внутрішні трансформації, переоцінка цінностей. Так сталося і в Олесі Шаргут. Перенісши дві операції, вона переглянула життєві пріоритети, відчула внутрішню потребу в змінах і покликання до творчості. Її, економістку за фахом, полонив хендмейд. Тоді ж почала опановувати техніку ліплення з вати за допомогою клею ПВА. Самотужки, адже майстрів, котрі працювали з таким матеріалом і могли поділитися секретами майстерності, не було. Немає їх і досі.

«Ватою я захопилася відразу, — розповідає майстриня. — Вона в поєднанні з клеєм стає дуже еластичним матеріалом для ліплення об’ємних композицій на різних основах — фанерній, гіпсовій, глиняній. Мені дуже подобається саме 3D-ефект.

У мокрому вигляді робота може важити до трьох кілограмів, а коли висихає, то стає дуже легкою і міцною водночас, прекрасно колорується».

Пані Олеся виготовляє з вати не тільки картини, яких має вже понад шість десятків, а й декорує пляшки, короби, шкатулки, інтер’єрні писанки. Одну картину може створювати від двох тижнів до місяця — залежно від розміру й об’єму. Спершу вигадує сюжет, ліпить його елементи і дає їм добре висохнути природним шляхом. Потім фарбує, тонує, добирає «співзвучну» рамку, розфарбовує тло і покриває роботу лаком… Щоразу експериментує, удосконалюється, шліфує майстерність, але вже має свій пізнаваний стиль.

Люди, котрі не знають, із чого виготовлені картини Олесі Шаргут, спершу думають, що це — гіпс. Підійшовши ближче, вагаються. Здогадки розриваються між глиною і папером, адже квіти надто легкі. Що справляє таке враження? Матеріал, техніка чи кольорова гама? Напевне, все купно. Зокрема й енергетика майстрині, її світобачення. 

Унікальними роботами талановитої буковинки захоплюються всі, хто їх бачить. Пані Олеся часто бере участь і перемагає у різноманітних мистецьких конкурсах та фестивалях усіх рівнів. А поміж тим викладає декоративно-ужиткове мистецтво у Кіцманському будинку дитячої творчості, щедро ділиться премудростями майстерності з дітьми: навчає їх створювати красу із вовни, глини, паперу, текстилю, різних природних матеріалів. Адже творчість розвиває уяву, креативність, уміння мислити нестандартно.

Та найголовніше, що вона рятує у складних ситуаціях, спонукає людину кардинально змінити своє життя, а медичну вату — зацвісти і заплодоносити персиками й гарбузами. Чи обернутися на рожевого фламінго — символа надії та здійснення мрій.

Фото з архіву Олесі ШАРГУТ.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #вата, #вишнівець, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #художник
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: