Понад 200 мільйонів за 9 місяців 2021 року виплатив Фонд соціального страхування України в Тернопільській області

Опубліковано:
25 Жовтня, 2021

214,5 мільйона гривень за 9 місяців 2021 року виплатили за лікарняними листками відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області. Це на 35,8 % більше, ніж за відповідний період минулого року. Найвагомішою причиною зростання потреби у видатках є пандемія COVID-19, а збільшення сум допомог за лікарняними листками, які передають до Фонду на оплату, збігаються із періодами піків захворюваності.

Читайте також

Як діяти роботодавцю, якщо його працівнику відкрили е-лікарняний?
Федір Бортняк: «Дбати про розвиток та добробут держави як про особистий»
Скоротили перелік документів для отримання страхових виплат потерпілими

З початком осені завжди зростала захворюваність на сезонні віруси грипу, а тепер це найважчий період у році, коли головне завдання громадян – пережити холодну пору без інфікування COVID-19. Ще до виникнення пандемії працівники Фонду повсюдно наголошували: необхідно у співпраці з різними установами та організаціями, які виконують завдання профілактичної медицини, забезпечувати людину всім необхідним для ефективної праці, оберігаючи від ймовірних загроз здоров’ю та життю. Тепер реагувати на виклики часу стало у стократ важче,  настав час,  коли  головною  метою  є збереження не лише здоров’я, а й життя людей.

Нещодавно Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко заявив: «Укотре наголошую: сьогодні на реанімаційних ліжках немає жодного вакцинованого. Щеплення дозволяє  уникнути тяжкого перебігу хвороби, наразі 97% госпіталізованих  із коронавірусною хворобою не були вакцинованими. Збільшення кількості вакцинованих осіб дозволить регіону пройти хвилю без впровадження додаткових карантинних обмежень».

Так, наразі маємо два ефективні шляхи протидії поширенню короновірусної хвороби – вакцинацію та карантинні обмеження. Й обидва для деяких жителів області видаються, мабуть, загрозою їх свободі вибору. Адже як пояснити те, що в період зростання епідемічної небезпеки поширення COVID-19 в нас чомусь продовжують нехтувати можливістю зробити щеплення, все менше готові дотримуватись антиковідних обмежень, ігноруючи засоби захисту. І коли пройшли вакцинацію, вважають, що маску носити вже не потрібно. Хоч більшість зареєстрованих вакцин з високою ефективністю захищають від тяжкого перебігу хвороби, але не завжди від інфікування. Відомо багато випадків, коли хворіють повністю щеплені люди. Хвороба перебігає відносно легко чи взагалі безсимптомно, але при цьому вони цілком можуть передавати вірус, інфікуючи інших.

Ця ситуація нагадує мені трагічні квітневі дні 1986-го, коли світ дізнався про Чорнобильську радіаційну катастрофу. Тоді теж ми не бачили ворога, який вбиває, – радіація невидимою рукою косила тих, хто не знав, як від неї захиститися. Найбільша у світі техногенна катастрофа з перших хвилин була збільшена брехнею замовчування. Де ще у світі, в якій країні влада змогла б так злочинно мовчати, не рятуючи свій народ? Тепер держава у всі рупори попереджає: будьте обережні, дбайте про захист, безкоштовно вакцинуйтеся різноманітними препаратами у численних пунктах, носіть маски. Але люди байдужіють до власної безпеки, до свого життя. А потім – лікарні переповнені хворими на коронавірусну інфекцію з ускладненнями, важким перебігом. Медперсонал падає з ніг від утоми. Люди  втрачають близьких…

Станом на 19 жовтня 83,3 тисячі осіб перехворіли в Тернопільській області, 1 463 летальних випадків.

Нещодавно зробив зауваження чоловікові, що заходив в офіс без маски: 

– Ну ви ж у масці, – відповів той, – чого вам боятися?

– Моя маска захищає, в першу чергу, не мене, а вас. Чому я дбаю про ваше здоров’я, а ви про моє – ні?

Чоловік витягнув маску з кишені…

Кожен з нас приймає рішення про власну безпеку самостійно. Але на цей вибір впливає оточення, те, що людина бачить, чує, усвідомлює.

Усі, хто потрапляє в лікарню з ковідом, виживши, розповідають про власні переживання, шкодуючи, що вчасно не вбереглися від такої біди та її важких наслідків. Не кажучи вже про величезні кошти, які і держава, і вся родина пацієнта витрачає на лікування.  

Чимало людей думають: біда мене обмине. Але до колективного імунітету ми ще не дійшли. На початках епідемії люди свідомо дотримувались дистанції, ізоляції, користувались повсюдно засобами індивідуального захисту та засобами дезінфекції. А що тепер?

 За підсумками вересня 2021 року на рахунок Фонду соціального страхування України надійшло 2,594 мільярда гривень частки ЄСВ. Потреба у видатках на допомоги і страхові виплати (без врахування адмінвидатків) за цей же період склала 4,789 млрд гривень, враховуючи заборгованість з фінансування лікарняних, декретних і допомог на поховання, що накопичилась на початок місяця. Два місяці – збільшення стандартних строків фінансування матеріального забезпечення всіх видів допомог, що надаються Фондом. І це ще ми не дійшли до піку захворюваності.

На Фонд покладено пріоритетну функцію забезпечення соціальними гарантіями саме тих осіб, які безпосередньо постраждали від пандемії. Це, у першу чергу, працівники, які захворіли на COVID-19, а також особи, зайняті обслуговуванням населення, самоізольовані під медичним наглядом і в спеціалізованих закладах охорони здоров’я. Крім того, Фонд продовжує реалізацію виплат за соціальним страхуванням за загальними страховими випадками. Разом зі спеціалістами інших відомств страхові експерти з охорони праці докладають зусиль, аби попередити страхові випадки, професійні захворювання, особливо це стосується працівників медичних закладів, які піддаються найбільшому ризику інфікування.

Але без вашої допомоги, шановні друзі, без вашого усвідомлення необхідності вакцинації та карантинних обмежень ніякі лікувальні заклади не справляться з коронавірусною інфекцією, ніякі установи не зможуть вчасно фінансувати величезні видатки, пов’язані з COVID-19, коли економіка пробуксовує.

Адже я нагадую весь цей час: приборкати пандемію шляхом максимального дотримання основних заходів громадського здоров’я – наш спільний обов’язок. Епідемія змусила підприємства переглянути не тільки свої звичні плани, а й ставлення до профілактики виробничого травматизму, особливо до ймовірного зараження працівників новою формою інфекції. Тепер життя і здоров’я найманих працівників напряму залежить від ставлення роботодавців до своїх кадрів. Бережіть себе і тих, хто поруч.

Федір Бортняк, начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #бортняк, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #фонд
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: