Тернопільський обласний краєзнавчий музей отримав рукописні матеріали «До історії Тернополя 1685-1939 років». Автор яких – одна з найпомітніших постатей у краєзнавстві й музейництві Тернопілля Стефанія Садовська. Про це повідомляє УКРІНФОРМ.

Передала музею рукописи Ярослава Гайдукевич. Жінка довгий час зберігала історико-краєзнавчі матеріали Садовської у своїх домашніх архівах.

«Рукописи зшиті у дві великі саморобні книги. Одна з них охоплює період з 1685 по 1914 роки. Інша, у вигляді щоденника, увібрала в собі історичний відтинок з 1914 по 1939 роки. Тут не тільки хроніка найважливіших подій, це, найперше, роздуми й опис міста на тлі європейських подій і в контексті цих подій», – каже головний зберігач музейних фондів Ірина Ленчук.

Автор переданого у музей рукопису, за першими оцінками, опиралася на писемні джерела, древні латинські хроніки, польські, австрійські, німецькі матеріали, документи тернопільського магістрату.

На основі цих документів й було укладено хроніку Тернополя з часів його заснування і продовжено щоденником музейниці власними спостереженнями за подіями до 1939 року. Свою «Історію Тернополя» Стефанія Садовська також ілюструвала графічними рисунками. Зокрема, у рукописах зображено типи тернопільських міщан, краєвиди околиць міста.

Відтак, працівники музею розпочинають оцифрування кожної сторінки рукописів і невдовзі виставлять їх у відритому доступі.

Додамо, що Стефанія Садовську – краєзнавець, педагог, літератор. Під час Другої світової війни вона врятувала музейні колекції від розграбування, за що у 1948 році була нагороджена орденом «Знак Пошани».

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #рукописи, #Стефанія Садовська, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: