У Шумській громаді вчора, 14 жовтня, вшанували пам’ять воїнів УПА. Захід відбувся в музеї штабу УПА посеред лісу. Про це пише Суспільне.

У каплиці, яка побудована на місці церкви, де колись молились повстанці, відбулася літургія до Дня захисників і захисниць України. Згодом, після спільної молитви, люди пішли до повстанського кладовища, де священнослужителі відправили панахиду.

Як розповідає працівниця Шумського краєзнавчого музею Світлана Кузьмич, на кладовищі поховані Упівців, які не мали родин у ближніх селах.

«Ці молоді хлопці і дівчата пішли боронити Україну. Вони вели ту боротьбу, щоб країна була вільною. Зі спогадів упівців, які приїжджали сюди, розповідали, що тут поховані побратими. Прізвищ на хрестах немає, було переслідування кожної сім’ї, навіть, з однаковим прізвищем. Сосновим віттям перекладали і по 2-3 людей хоронили. Коли йшов бій, не мали часу копати яму», – каже Світлана Кузьмич.

Додамо, що музей створили у 1992 році неподалік місця найбільшого бою Української повстанської армії проти НКВС.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #УПА
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: