Покров Пресвятої Богородиці та День захисників і захисниць України в Теребовлі, що на Тернопільщині

Опубліковано:
14 Жовтня, 2021

Влітку цього року в назву свята у ВР внесено корективу. В усіх теребовлянських храмах ранком правилася святкова служба, а потім на міському цвинтарі біля Меморіалу воїнів ОУН – УПА відбувся мітинг та панахида по загиблих героях України.

З історії свята. Свято Покрови є особливим для східних слов’ян. І за преданням, воно пов’язане з тим, що людям, які молилися у Влахернському храмі у Константинополі в 910 році, – з’явилася Богородиця, яка свій омофор (покривало для голови) розтягнула над всіма для того, щоб захистити їх від навали мусульман. Наступного дня загарбники залишили місто.

Читайте також

На Теребовлянщині почали ремонтувати знищену дорогу
Свято Першого дзвоника в опорному закладі Теребовлянська ЗОШ І-ІІІ ст.. № 1 Тернопільської області
Успіння Пресвятої Богородиці в Теребовлянській ПЦУ, що на Тернопіллі (фото, відео)

За словами істориків, запорізькі козаки дуже шанобливо ставилися до Богородиці та до даного свята. На Січі був храм Покрови і він належав центрального. Лише де тільки була якась козацька громада, якщо будували храм, то обов’язково храм Покрови. У них був особливий культ Божої Матері, заступниці та захисниці від ворогів

Загальновідомою ознакою Покрови є те, що вона покриває землю або листям, або снігом і в цей час настають перші приморозки. Часто сніговий покрив порівнюють з весільним покривалом, тому в цю пору проходить багато весіль.

Не менш шанобливо до Покрови відносились також січові стрільці в І світову та воїни ОУН – УПА в роки ІІ світової війни й у післявоєнний час.

Біля Меморіального комплексу в Теребовлі зібрались захисники й захисниці – ветерани війни з москалями, військовослужбовці 44 окремої артилерійської бригади імені гетьмана Данила Апостола, святі отці – обласний декан, декан Теребовлянського деканату, митрофорний протоієрей, настоятель УПЦ Св. рівноапостольного князя Володимира Володимир Якубишин; парох УГКЦ Святого отця Миколая отець Петро Пастух, волонтери, представники влади міста, активісти та небайдужі люди.

Сценарій заходу підготувала міська рада, а працівники Центру КІД втілили його наяву. Крім того, в дійстві взяли участь учні Теребовлянської мистецької школи. Святі отці спільно провели панахиду, промовили окремо проповіді та окропили Меморіал та всі меморіальні плити з викарбуваними йменнями героїв святою водою. Відтак присутні охочі вклали до підніжжя обеліска живі квіти та запалені лампадки пам’яті. Ведучі ЦКІД коротко розповідали про героїчні сторінки історії, в тому числі й Теребовлянщини. А Народний аматорський хор «Союзу українок» під керівництвом Нелі Юзвишин виконав декілька патріотичних пісень. Чоловіки-солісти з Теребовлянського ЦКІД проспівали пісню на слова Т. Шевченка «За байраком байрак», зміст яких актуальний і в сьогоденні.

З Днем захисників і захисниць України 2021!

У День захисників і захисниць України ми вшановуємо подвиг усіх героїв, які боролися за незалежність України.

З нагоди свята вітаємо усіх, хто має високе звання захисника України! Нехай Господь буде завжди з вами, а омофор Пресвятої Богородиці нехай вас покриває, захищаючи, у самі тяжкі хвилини бою та і нашого теперішнього тяжкого життя! Шлемо сердечні вітання ветеранам, учасникам війни, військовослужбовцям, воїнам запасу, батькам та матерям солдатів та зичимо міцного здоров’я, добра, щастя, злагоди Вам та Вашим родинам!

null

 

 

null

 

 

null

 

 

null

 

Фото: Олег Капуста

Відео: Віктор Аверкієв

Більше фото можна подивитися тут

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #свято, #теребовля, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: