Біля тебе може бути сто наставників і контролерів, та всі вони безсилі, якщо не змусиш себе зважати на безпеку

Опубліковано:
14 Жовтня, 2021

Нині в Тернопільській області проживають  2,2 тисячі осіб, які на роботі отримали травму, що обернулася втратою працездатності, а майже для тисячі – інвалідністю.

Статистика підраховує, які виплати за трудкаліцтвом вони отримують, які протези використовують. А як їм живеться і що думається – знають лише вони самі.

Люди з обмеженими фізичними можливостями за внутрішнім душевним станом мають різний вік. На жаль, в нас особа з інвалідністю – це людина з обмеженими можливостями, в цивілізованому світі – з підвищеними потребами…

Читайте також

Люди з інвалідністю — насамперед люди

Про багатьох таких людей можна сказати, що вони реалізовують себе набагато більше, аніж на сто відсотків здорові люди, в яких немає іскри життя. Але крім їх бажання, громадянської активності, вони потребують допомоги тих організацій, які мають забезпечувати певні соціальні гарантії держави. І Фонд соціального страхування України  фінансує значну кількість видів медичних та соціальних послуг для  потерпілих на виробництві. Зокрема, Фондом забезпечується проходження відновного лікування на базі реабілітаційних відділень санаторно-курортних закладів для усіх працюючих за наявності медичних показань;  санаторно-курортне лікування для потерпілих на виробництві, які стали особами з інвалідністю; лікування в закладах охорони здоров’я всіх прямих наслідків після виробничих травм; фінансування лікарських засобів і виробів медичного призначення; технічних та інших засобів реабілітації, візків; протезування,  медичного і постійного стороннього догляду, побутового обслуговування потерпілих та інших медико-соціальних послуг.

За 9 місяців цього року  відділеннями управління виконавчої дирекції Фонду в Тернопільській області виділено 4,05 млн гривень в області на медико-соціальну реабілітацію потерпілих на виробництві, в тому числі майже 883 тис. гривень – на санаторно-курортне лікування, 44,2 млн гривень – на страхові виплати.

Відчуваєш моральне задоволення від своєї роботи, коли після вдалого реабілітаційно-відновного лікування до потерпілих повертається здоров‘я, бажання жити наповненим життям. А таких випадків налічується  чимало. Правда, останнім часом пандемія внесла корективи у звичне життя громадян та роботу реабілітаційних закладів.

Загалом в державі для потерпілих внаслідок професійних захворювань або нещасних випадків на виробництві, зокрема у разі гострих професійних хвороб на COVID-19, а також членів їх родин було профінансовано за 8 місяців 2021 року понад 7,7 млрд гривень щомісячних страхових виплат.

Один з основних напрямків діяльності  відділень УВД ФССУ в Тернопільській області полягає у тому, щоб якнайменше таких нещасних випадків на виробництві траплялося. Убезпечити працівників, проводячи профілактичну роботу зі страхувальниками, допомагаючи належним чином організувати на виробництві системи управління охороною праці, покликані страхові експерти відділень УВД ФССУ в Тернопільській області. Але якщо такий випадок стався — відповідно до законодавства фінансується максимальне і лікування та реабілітація людини. Коли потерпілий отримав травму, що призвела до стійкої втрати працездатності, Фонд забезпечує усі виплати, аби потерпілі та їх сім’ї були соціально захищеними. Адже турбота про людей з обмеженими можливостями характеризує рівень цивілізованості кожної держави та суспільства в цілому.

Фонд соціального страхування України здійснює страхування на випадок тимчасової або стійкої втрати працездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, а також смерті потерпілого. У кожному із зазначених випадків передбачено страхові виплати безпосередньо потерпілим або членам їх сімей.

Мабуть, багатьом врізалося у пам’ять повідомлення про нещодавній смертельний випадок  у кар’єрі в Чортківському районі. Під колесами вантажівки загинула працівниця, яка сиділа на камені в кар’єрі і потрапила у «сліпу зону» автомобіля “БелАЗ”, що рухався заднім ходом.

Внаслідок наїзду жінка отримала серйозну політравму та масивну крововтрату, у неї були розтрощені дві нижні кінцівки, вона перебувала у стані травматичного больового шоку. На жаль, врятувати потерпілу не вдалося. Проводиться розслідування.

На жаль, це не перший цьогорічний випадок у цьому кар’єрі. У квітні там загинула людина під час ремонтних робіт кузова автомобіля “БелАЗ”. Після цієї важкої втрати, напевно, не було зроблено належних висновків. Кожне з порушень безпеки праці, якщо його вчасно не виправити, не вділити уваги навчанню, інструктажу, може кардинально змінити чиюсь долю. І потім вже ні слова, ні матеріальне відшкодування не зможе повною мірою компенсувати працівникові втраченого здоров’я, або ще гірше – повернути життя.

Загалом, за 8 місяців 2021 року в Тернопільській області трапилось 38 нещасних випадків на робочому місці, з них 24 – пов’язані з виконанням безпосередніх обов’язків, в тому числі 13 – смертельних, з них 5 –  страхових. Пандемія додала сумної статистики –загалом розслідувано 280 випадків професійних захворювань медпрацівників, пов’язаних з роботою, з яких 14 – летальних.

Зі всіх чинників, які призводять до фатальних наслідків – травматизму і навіть смерті на виробництві, майже всі випадки – людський фактор. Це ті  основні причини, які спричиняють травматизм і усунення яких не потребує ніяких матеріальних затрат коли люди ігнорують засоби особистого захисту, особливо, під час епідемії COVID-19, елементарні правила безпеки праці, стають неуважні, зловживають алкоголем та загалом виробничою дисципліною. Працівники самі мають розуміти: біля тебе може бути сто наставників і контролерів, та всі вони безсилі, якщо не зможеш сам змусити себе зважати на безпеку особисту і тих, хто поруч. Такі істини стосуються не лише безпеки виробництва. До речі,  за розрахунками німецької ради підприємців, наслідки нещасних випадків коштують у десятки разів дорожче, ніж вартість заходів щодо їх запобігання.

Григорій Радзіх,  заступник начальника управління –начальник відділу профілактики страхових випадків управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #безпека, #інвалідність, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #фонт страхування
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»
21:11, 6 Травня, 2024

Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»

Блоги

ТОП новини тернопільщини: