Незабаром прем’єра вистави, яка всіх об’єднає

Опубліковано:
14 Жовтня, 2021

Здійснилася одна з мрій директора і художнього керівника Тернопільського обласного академічного театру актора і ляльки Івана Шелепа: незабаром (у листопаді) відбудеться прем’єра вистави «Мауглі» Редьярда Кіплінга мовою жестів. Це інклюзивний проєкт для дітей із вадами слуху. Напередодні у театрі відбулася прес-конференція у якій взяли участь ті, хто безпосередньо причетний до створення незвичного показу. А ще журналісти мали щасливу нагоду побачити невеличку мізансцену із майбутнього шедевру.

Читайте також

Два перші місця у «Третього дзвінка»
Директор тернопільського драмтеатру відсвяткував солідний ювілей
Театр у Тернополі виявився недоступним для людей, які пересуваються на візку

Серед присутніх режисер-постановник Ніко Лапунов (Полтавський театр ляльок). Тернопільським глядачам вже відомий за ексцентричною комедією «А хай то качка копне»:

  • Насправді це дуже велика і копітка праця. Написати сценарій – ще не все: редагування, опрацювання його у процесі робочих моментів  під час репетицій… До слова, тернопільські актори за короткий час настільки занурились у процес вивчення жестової мови, що дуже здивували всіх позитивним результатом. Ляльки увесь час «розмовляють» жестовою мовою. Особливість вистави у тому, що вона відбувається без сурдоперекладача, все відбувається тут і зараз.

 

Враженнями ділиться актор згаданого театру, він же керівник студії «Третій дзвінок»Дмитро Татарінов:

  • Ви можете запитати, чи є необхідність переглядати виставу для тих, хто добре чує? Так, навіть необхідно. Лейтмотив вистави – ми всі рівні, ми всі однакові. Це вистава, яка всіх об’єднує.

 

Заслужений художник України Володимир Якубовський:

  • Працювати з професіоналами завжди цікаво. Тут всі задіяні актори перебувають в динаміці, в пластиці. Жестовою мовою розмовляють не актори, а ляльки. Я вже у передчутті вдалої прем’єри.

 

Художник-постановник Оксана Федун:

  • Складність була у створенні самих ляльок. Адже треба було придумати таку конструкцію ляльки, де б вона «ходила» відразу на чотирьох лапах. Тому варто віддати належне художнику-конструктору Андрію Абрамику, який втілював цей задум у бутафорському цехові. Особисто мені найскладніше було створювати образ пантери Багіри.

 

Допомагали акторам освоювати ази жестової мови перекладачі обласної організації «Українське товариство глухих».  

(Фото авторки)

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #вистава, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #театр, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: