«Є-квиток»: Все що треба знати про новий етап транспортної реформи у Тернополі

01.10.2021 12:40   Джерело: TeNews
Опубліковано : Оксана Горобець

У Тернополі з 1 жовтня стартує черговий етап транспортної реформи. У місті почне діяти система оплати «Єдиний квиток». У тернопільському громадському транспорті запроваджується 100 % безконтактна система оплати за проїзд. «Єдиний квиток» буде діяти у всіх видах громадського транспорту, в тому числі у приватних перевізників, а пасажири зможуть робити пересадки без додаткової оплати. 

 

Безкоштовні пересадки

Нова система дає можливість безкоштовно пересісти в інший автобус чи тролейбус. Квиток дозволяє їхати будь-яким громадським транспортом міста: приватним чи комунальним, тролейбусом чи автобусом. З новою системою оплати це значення не має. Ви також можете пересісти в інший транспорт, якщо з моменту купівлі квитка не пройшло більше 30 хвилин. Наприклад, потрібно доїхати з масиву «Новий світ» на «Дружбу», але підходящого автобусу немає. Щоб не очікувати на холоді, ви можете скористатися іншим маршрутом, доїхати до «Центру» і пересісти на маршрут, який доїде до потрібної зупинки. Якщо з моменту купівлі квитка пройшло менше 30 хв за пересадку платити не потрібно. Обмежень щодо кількості пересадок немає. Лише часовий ліміт – 30 хвилин.

Читайте також

435 нових хворих на коронавірус, четверо померли: Тернопілля на порозі червоної зони
На Тернопіллі передчасно пішла з життя 60-річна викладачка коледжу
30 вересня понад 100 населених пунктів області і частина Тернополя будуть без світла

 

Розумні тарифи

Перевізники неодноразово зверталися у міськради з вимогою підняти ціну на проїзд. Незалежні аудитори підтвердили обґрунтованість тарифу у розмірі 12 гривень. Пояснюють такий тариф подорожчанням палива, запчастин, електроенергії і т.д. Востаннє ціна квитка змінювалася у 2018 році. Однак міський голова Тернополя Сергій Надал виступив категорично щодо такої високої ціни на проїзд. І запропонував розумний тариф. Перевізники погодилися працювати за нової системи оплати і розумний тариф. 

А саме:

  • при розрахунку за проїзд у тролейбусі, комунальному автобусі або маршрутному таксі «Соціальною картою тернополянина», тариф на проїзд становитиме 8 гривень;
  • для пасажирів, що здійснюватимуть оплату за проїзд у міському громадському транспорті (автомобільному або електричному) неперсоніфікованим електронним квитком (так званим проїзним квитком) – тариф становитиме 9 гривень;
  • для пасажирів, що сплачуватимуть за проїзд у громадському транспорті  безконтактною банківською картою, пристроєм з функцією NFC або разовим проїзним квитком, вартість проїзду у громадському транспорті Тернополя становитиме 10 гривень (незалежно, чи це тролейбус, чи маршрутне таксі).

 

Всі пільги збережені

Усі пільги на проїзд у громадському транспорті для учнів, студентів, пенсіонерів та пільгових категорій населення, які діють у Тернополі зараз, зберігаються й надалі.

Так в міських тролейбусах, комунальних автобусах та автобусах приватних перевізників категорії «соціальні»:

  • безоплатно їздитимуть жителі Тернопільської громади пільгових категорій населення, яким чинним законодавством надано пільги на проїзд у громадському транспорті, при наявності електронного квитка «Соціальна карта тернополянина» категорії «Пільгова»;
  • безоплатно їздитимуть впродовж року студенти вищих навчальних закладів I-IV рівнів акредитації денної форми навчання, учні загальноосвітніх шкіл, вихованці середніх та професійно-технічних навчальних закладів, при наявності «Соціальної карти тернополянина» категорій Учнівська/Студентська.

В автобусах приватних перевізників, що працюють в режимі маршрутного таксі (маршрутки):

  • щодня з 10:00 год. ранку безоплатно їздитимуть жителі Тернопільської громади пільгових категорій населення, яким чинним законодавством надано пільги на проїзд, при наявності електронного квитка «Соціальна карта Тернополянина» категорії «Пільгова»;
  • з 50-відсотковою знижкою вартості проїзду впродовж навчального року (окрім канікул) їздитимуть учні загальноосвітніх шкіл при наявності персоніфікованої «Соціальної карти тернополянина» категорії «Учнівська». Компенсація за проїзд здійснюється за рахунок власних коштів перевізника.

 

Водії не будуть з’їжджати з маршрутів

Тернополяни неодноразово скаржилися, що вранці чи пізно ввечері водії «маршруток» з’їжджали і дістатися автобусом до потрібної зупинки дуже важко. За новою системою водіям з’їжджати буде просто не вигідно . Відтепер оплату вони будуть отримувати не від кількості пасажирів, а за кілометри, які проїдуть по визначеному маршруту. Не виїхав на маршрут чи швидше з’їхав – не отримав оплати.

 

Де можна купити «Є-квиток»

Для зручності тернополян і гостей міста, станом на вересень функціонує 44 авторизованих пункти поповнення електронних квитків (персоніфікованих і неперсоніфікованих електронних квитків), які розміщені у різних мікрорайонах Тернополя. 

Також у місті з 1 жовтня працюватимуть більше 110 терміналів самообслуговування EasyPay, які будуть розміщені на зупинках громадського транспорту по всьому місту і через які можна буде придбати разовий квиток на проїзд у громадському транспорті. 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі