"Газогін Молотова-Ріббентропа". Спільні виклики для України та Польщі

29.09.2021 08:54   Джерело: TeNews
Опубліковано : Оксана Горобець

З легкої руки польських ЗМІ «Північний потік – 2» охрестили "газогоном Молотова-Ріббентропа". Дійсно добудова трубопроводу кардинально змінює не лише енергетичні відносини, а й геополітичні розклади в Східній Європі. Немає сумніву, що нещодавня угода США й Німеччини, яка зрештою дозволила його добудову,  надає Москві забагато важелів впливу на європейську національну безпеку і свідчить про зміну тривалої позиції Вашингтона щодо проєкту, проти якого виступали дві адміністрації президентів США.

Читайте також

Російський вплив на українсько-польські відносини
«Діалог двох культур»: на Тернопільщині розпочався літературно-мистецький форум
У МЗС прокоментували загибель 25-річного тернополянина Дмитра Нікіфоренка

Зміст угоди

Домовленість передбачає, що США не будуть запроваджувати санкції проти компанії Nord Stream 2 AG і її керівництва, яка володіє газопроводом. Німеччина ж зі свого боку обіцяє допомогти розвитку енергетики України. Обидві сторони разом зобов'язались вжити заходів проти Росії, якщо вона спробує позбавити Україну газового транзиту. За домовленістю між Вашингтоном та Берліном, Німеччина виділить близько 200 мільйонів євро на підтримку енергетичного сектору України та організує так званий "зелений фонд" в один мільярд доларів на підтримку енергетичної незалежності країни. Крім цього, Вашингтон і Берлін повинні використовувати всі можливості для продовження контракту на транзит російського газу, строк дії якого спливає в 2024 році.

У Кремлі вже сміються

The Wall Street Journal у редакційній статті називає угоду "сигналом слабкості" Байдена та "великою стратегічною перемогою Путіна". "США та Німеччина кажуть, що попросять Росію продовжувати платити Україні. Вони жартують?" - питає газета. Коментуючи спільну заяву США та Німеччини, що в разі подальших агресивних дій Росії проти України будуть накладені санкції, видання пише: "Ми чуємо, як над цим вже сміються в Кремлі."

Ложка меду в бочці дьогтю

Вся описана ситуація має чи не єдиний позитивний ефект для України – значне зміцнення стратегічних відносин з Польщею, влада якої однозначно і кардинально заявила про підтримку нашої держави та реалізацію спільних кроків з протидії загарбницькій політиці Москви. Тривалі намагання Кремля розсварити українців з поляками на історичному підґрунті зараз знівельовані перед обличчям нової безпекової загрози від "газогону Молотова-Ріббентропа". Однозначну підтримку Україні висловили й країни Прибалтики. Вся ситуація вкотре піднімає питання про посилення співпраці в рамках ініціативи Тримор’я.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі