Круглий стіл «Збараж. Історія міста через призму життя його видатних представників»

Опубліковано:
22 Вересня, 2021

10 вересня 2021 року Національний заповідник «Замки Тернопілля» в Білокамінному залі Збаразького замку провів Круглий стіл на тему: «Збараж. Історія міста через призму життя його видатних представників».

Основними питаннями, що розглядалися стали дослідження та популяризація пам’яток міста, проблеми та перспективи збереження культурної спадщини, залучення до вивчення та пізнання рідного краю широких верств населення. У роботі заходу прийняли участь директори: загальноосвітньої школи, ліцею, бібліотеки, районного комунального територіального центру соціального обслуговування, співробітники пам’яткоохоронних установ, студенти ТНПУ ім. В.Гнатюка, священики, вчителі, наукові співробітники, екскурсоводи, краєзнавці.

Читайте також

На Тернопільщині відкрили унікальну виставку картин про Пінзеля
На Тернопільщині відкрили пам’ятну дошку козацькому полковнику Кіндрату Бурлаю
На Тернопільщині загорілися післяжнивні залишки

З вступним словом виступив Пелехатий Ярослав Омелянович, головний спеціаліст відділу культури, охорони культурної спадщини департаменту культури та туризму Тернопільської обласної державної адміністрації. Він зазначив,  що детальне дослідження локальної історії допоможе вирішити багато проблем стосовно збереження пам’яток міста, наголосив на важливості спільних зусиль у цьому напрямку Збаразької громади і Національного заповідника «Замки Тернопілля».

 З вітальним словом виступив Будзан Богдан Павлович, Академік Української академії наук в галузі стратегічного менеджменту, доктор філософії в галузі технічних наук (PhD), засновник і директор Консультаційного центру менеджменту (КЦМ — Київ).

Б.П.Будзан – яскрава творча особистість, в його доробку 160 наукових та науково-публіцистичних статей і есе, присвячених науково-технічним та суспільно-економічним проблемам, питанням розвитку освіти в Україні. Йому належить 13 винаходів, він є автором книг «Менеджмент в Україні: сучасність і перспективи», «Роздуми менеджера», «Дорогою до себе. Майже сповідь.» Все своє життя Богдан Павлович є людиною активної громадянської позиції, якій притаманні яскраві лідерські якості та прагнення бути корисним людям. Він ніколи не поривав зв’язку із своєю малою батьківщиною, із своїми друзями дитинства та юності, з вчителями та родиною. Прикладом його внутрішньої потреби «творити добро» був проект підтримки кращих випускників рідної школи, реалізований впродовж дванадцяти років. Заснована ним іменна стипендія, вручалася за пропозицією учнівської громадськості на конкурсній основі. Його стипендіатами стали 12 учнів, а ще 36 номінантів отримали разову стипендію. Б.П. Будзана обрано Почесним громадянином Збаража.

Пленарне засідання розпочала Багрій Марія Тарасівна, директор Збаразької загальноосвітньої І-ІІІ ст. №2, зазначивши, що гордістю кожної школи є її учні, а особливо ті, які через десятиліття не розривають з нею зв’язків, які беруть активну участь у її розвитку та формуванні нового покоління активних громадян. До когорти таких відомих випускників Збаразької загальноосвітньої школи ім. Івана Франка належить Богдан Павлович Будзан, присутність якого на конференції є доказом його причетності до процесу творення нашої громади і до відродження історичної спадщини краю.

Продовжив роботу пленарного засідання Підставка Руслан Володимирович, начальник відділу туризму та охорони культурної спадщини Збаразької міської ради з доповіддю на тему: «(Не)Відомі люди Збаражчини ХVІ-ХХ ст.». Він зазначив, що дослідження історії Збаража, як і будь-якого іншого населеного пункту, неможливе без вивчення біограм життєпису відомих (і не дуже) представників нобілітету міста, які залишили помітний слід в його культурі, архітектурі, економіці та інших сферах суспільного життя. І таких людей в становленні Збаража було дуже багато.

Начальник Вишнівецького палацово-паркового відділу Національного заповідника «Замки Тернопілля» Кибалюк Микола Володимирович, у своїй доповіді на тему: «Древній Збараж: історія одного обману», зазначив, що сьогодні жоден історик, який пробував свої сили в розв’язанні проблеми походження родів Збаразьких та Вишневецьких так і не пояснив, чому володіючи такими могутніми оборонними осередками, як Вінниця, Брацлав чи Збараж предок вищезазначених родів постійно титулує себе Несвізьким.

Костюк Степан Володимирович, голова Тернопільської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, завідувач методичним відділом Тернопільського обласного краєзнавчого музею у доповіді на тему: «Картографічні артефакти історії Збаражчини у фондах Тернопільського обласного краєзнавчого музею», закцентував увагу на фондових картографічних артефактах.

Під час заходу відбувся поетичний виступ гумориста, краєзнавця, члена Національної спілки журналістів України, Національної спілки краєзнавців України, крайового літературного об’єднання при ТОО НСПУ, Збаразької районної літературно-мистецької студії «Рушник». Юрій Заєць прочитав декілька гуморесок, чим дуже порадував товариство і подарував у фонд бібліотеки Національного заповідника «Замки Тернопілля» п’ять книг, а саме: Великораковецька церква Казанської Божої Матері. Історико-краєзнавчий нарис, «За язик вкусися…»: гумор, «Ну і зустріч»: гумор, Лицар Свободи. Борис Козубський, Великий Раковець. Історико-краєзнавчий нарис.

Надзвичайно цікавим став виступ Мигалевич Марії, магістрантка історичного факультету ТНПУ ім. Володимира Гнатюка з доповіддю «До питання датування першої літописної згадки про Збараж», яка стверджує, що датування першої згадки про Збараж 1211 р. не відповідає дійсності, і є наслідком буквального прочитання літопису без звірки даних з іншими джерелами.

Продовжив роботу пленарного засідання Малевич Юрій Анатолійович, лікар Тернопільської міської лікарні швидкої допомоги, який нагадав про роботу відомого краєзнавця Збаражчини і його батька – Анатолія Павловича Малевича, якого багато хто з нас згадує з теплотою і повагою. Учасники Круглого столу вшанували його пам’ять хвилиною мовчання.

 

Продовжив роботу Круглого столу Салук Володимир Богданович, старший науковий співробітник Тернопільського обласного центру охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини на тему: «Пам’ятки про Перші визвольні змагання на Збаражчині». Багата на історичні події Збаражчина так само яскраво представлена у пам’ятках і місцях важливий для України період Перших визвольних змагань. Наразі усі об’єкти перебувають у доброму стані, але не можна сказати що історичні факти про них є вичерпними. Науковець презентував книгу “Боротьба за укр. державність 1917-1921 рр. на Тернопільщині: місця пам’яті”.

Наступною виступила Марцинишин Ніна Григорівна, вчитель-методист географії Збаразької загальноосвітньої школи №2 І-ІІІ ст., науковий керівник секції географії Малої Академії наук Тернопільського територіального відділення МАНУ України з темою доповіді: «Стежками Івана Франка на Збаражчині». Ніна Григорівна передала у фонди бібліотеки книгу: Марцинишин Н. Г., Сливка В. В. «Стежками Івана Франка на Збаражчині».

Робота пленарного засідання продовжилась виступом о. Олексія Боднарчука, магістра богослов’я, ліцензіата догматичного богослов’я, викладача Тернопільської Вищої Духовної Семінарії ім. патріарха Йосифа Сліпого, адміністратора парафії Христового Воскресіння м. Збараж з темою: «Священики Парафії Христового Воскресіння в житті Збаразької громади». О. Олексій розповів про тих душпастирів, які залишили свій слід в історії збаразької парафії та висвітливнайцікавіші сторінки Збаража, пов’язані з Воскресенською Церквою та її священиками.

Директор КУ «Публічна бібліотека Збаразької міської ради» Бойко Оксана Василівна розказала про роботу бібліотеки і створення ряду посібників з інформацією про видатних постатей нашого краю. Працівники центральної бібліотеки згрупували посібник «Літературна Збаражчина», який отримав перше місце в області, і був виданий видавництвом «Підручники і посібники», також посібник «Землі Збаразької славетні імена» отримав перше місце в Україні на конкурсі, який оголосила Державна бібліотека для молоді в м. Київ.

У своїй доповіді Мандзюк Наталія Михайлівна, директорка Збаразького районного комунального територіального центру, відмітила оптимізм, гостинність, безмежну любов до України і людей Ганни Ковальчук-Лінько, членкині ОУН, зв’язкової УПА, псевдо «Лілея», «Конвалія».

Цікавою була розповідь про Збаразький ліцей Найко Наталії Євгенівни, вчительки історії. Вона згадала історію цього закладу, її відомих випускників, а також перспективи Збаразького ліцею.

Про роботу своєї школи розповіла Колтонюк Мирослава Мирославівна, вчитель Збаразької загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. № 3 ім. Т. Михальського. Перша частина виступу була присвячена імені Героя України нашого часу, Тараса Романовича Михальського, який поклав своє молоде життя захищаючи Батьківщину від російського агресора. Також п. Мирослава розповіла про досвід школи у співпраці з учнями з Болеславця (Польща) по збереженні пам’яті предків і їх могил на цвинтарях Збаражчини. Були презентовані інформаційні банери по співпраці з Барбарою Смоленською, координатором польського товариства.

Кам’янецька Уляна Василівна, вчитель Збаразької загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. №3 ім. Т. Михальського розповіла  про Дмитра Клячківського. Герої не вмирають, вони живуть вічно в пам’яті нашого народу. Її розповідь була про одного з таких відчайдушних людей, вихідця зі Збаража, більш відомого під позивними «Клим Савур». Він був однією з центральних постатей українського визвольного руху, стояв біля витоків Української повстанської армії. Все його життя пройшло під гаслом боротьби з панівним режимом. Посмертно у 1952 р. Дмитра Клячківського постановою Української головної визвольної ради нагороджено Золотим Хрестом Заслуги ОУН, присуджено звання полковника УПА.

Дуже інформативною була доповідь Сиско Ірина Семенівна, головного спеціаліста з питань зв’язків з громадськістю загального відділу Збаразької міської ради, яка звернула увагу на пам’ятну дошку присвячену Богдану Гарасимчуку – українському журналісту, редактору Збаразької газети «Народне Слово».

Під час поетичного виступу прочитала ряд своїх віршів та згадала про попередні твори і Олена Рутецька – педагог, поетеса, відмінник освіти України, Лауреат педагогічної премії ім. О.Поповича, лауреат премії ім. Ольги Кобилянської. У фонди бібліотеки Національного заповідника подарувала свою нову книгу: «Одкровення душі». Оповіді.

В рамках круглого столу було відкрито книжкову виставку «Збараж. Історія міста», а також фото-виставку світлин «Збараж в старих світлинах», з фондів Національного заповідника «Замки Тернопілля».

Під час роботи Круглого столу панувала дружня атмосфера, велися дискусії, в результаті яких піднімалися питання, що потребують додаткових досліджень, а також обговорювались цікаві факти з історії краю та життя відомих і маловідомих людей нашого міста.

Ганусевич Наталія,

наукова співробітниця

Національного заповідника «Замки Тернопілля»

null

 

 

null

 

 

null

 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #замок, #Збараж, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: