Продовжуємо знайомити наших читачів із раритетними зображеннями, які стосуються Тернопільщини. Сьогодні маємо маловідому знахідку, яка стосується містечка Шумська на Тернопільщині.

Цей населений пункт на Тернопільщині має давню історію. Перша писемна згадка відноситься до ХІІ ст. До речі, свого часу саме Шумськ був найбільшим містом південної Погорини, а у 1199 році навіть волосним центром Галицько-Волинської держави.

Читайте також

У Тернопільському музеї показали українські банкноти з 1918 року і до сьогодні (ФОТО)
Поліція Шумщини розшукала неповнолітніх крадунів
Поповнення зброярні у Збаразькому замку

В колекції польського архіву вдалось натрапити на зображення Шумська, яке датується 1874 роком. Автором малюнку є знаний художник тих часів Наполеон Орда.  Сьогодні подібні малюнки є цінним джерелом до вивчення історії Тернопільщини.

З описів Шумська тих часів знаємо, що, до прикладу,  у 1868 р. в там працювали цегельний, пивоварний, три шкіряні заводи, дв невеликі ткацькі фабрики, де виготовляли полотно. Найбільшим підприємством був винокурний завод. В ті часи в Шумську була своя лікарня. Вона була офіційно відкрита у 1874 р., там працювали лікар і акушер. Також в ХІХ ст. в Шумську вже була своя аптека. В наступних публікаціях продовжимо розповідь про це мальовниче містечко.

Джерело фото: https://zbiory.mnk.pl/ 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #шумськ
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: