Що таке «розумна» розетка і навіщо вона потрібна у вашому домі

Опубліковано:
7 Вересня, 2021

Прогрес не стоїть на місці — наші будинки та квартири стають все «розумнішими». Про корисний у побутовому використанні прилад, що робить життя мешканців простішим, а помешкання — комфортнішим, зараз розповімо. 

Навіщо в домівці «розумна» розетка?

У «розумну» розетку вмикається будь-який побутовий прилад потужністю до 3500 Вт. Базовий набір функцій «увімкнути/вимкнути» для підключеного електроприладу здійснюється в залежності від моделі розетки та, як правило, складає наступне.

  • Моніторинг стану підключеної побутової техніки з відправленням власнику повідомлень про параметри, що контролюються (температура, напруга в мережі тощо).
  • Дистанційний контроль управління за допомогою мобільних пристроїв.
  • Автоматичне вимкнення побутової техніки через зміну напруги при короткому замиканні, перегріві підключеного пристрою, а також за відсутності мешканців протягом заданого часу.
  • Увімкнення/вимкнення приладів за виставленим на таймері значенням часу (активація клімат-систем до повернення власника, забезпечення необхідної циклічності роботи агрегатів, технологічне перезавантаження обладнання).
  • Деактивацію режиму очікування при перевищенні заданої тривалості з повним відключенням приладу від мережі.

Чим досконаліше «розумна» розетка, тим ширше можливості дистанційного керування та інформативність. 

 

Типи пристроїв

За місцем і способом встановлення пристрої поділяються на зовнішні та вбудовані. Зовнішні не потребують спеціального монтажу. Це легкозмінний перехідник між звичайною розеткою та споживачем електроенергії. Два стрижневі контакти вставляються в штепсельні роз’єми будь-якої побутової розетки, задаються необхідні параметри — і «розумний» пристрій готовий до використання. Вбудовані розетки встановлюються в монтажну коробку з виконанням кабельного підключення до системи внутрішнього електропостачання квартири.

За способом управління бувають: 

радіокеровані (підпорядковуються командним радіосигналом і комплектуються переносним пультом дистанційного керування, відстань дії якого залежить від моделі):

  • з GSM-управлінням (всередині корпусу змонтовані електронна плата з GSM-модулем і слотом для SIM-карти, щоб приймати команди через телефонний дзвінок або SMS-повідомлення);
  • смартрозетки (завдяки вбудованому Wi-Fi-модулю керувати ними можна з будь-якої точки планети, де є інтернет-зв’язок).

Порада покупцям

«Розумна» розетка — ефективний та корисний пристрій, але не слід очікувати від нього неможливого. Прилад має дві основні функції — вимкнення та ввімкнення, все інше виконується додатковим обладнанням: датчиками, таймерами та контролерами. 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #розетка, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: