Ліля Костишин

Ліля Костишин

журналіст, літераторка, газета "Вільне життя"

Будинок художника в Бережанах: локальний контекст для глобальної мети

07.09.2021 12:40   Джерело: TeNews
Автор : Ліля Костишин

На культурній мапі Європи з’явилася нова локація для сучасних митців — Будинок художника на вулиці Крутій у Бережанах/Kruta Artist's House. Мета — підтримувати художників і сприяти міжнародному культурному обміну. Ініціатор проєкту — художник Віталій Шупляк, син відомого художника й педагога Олега Шупляка, уродженець Бережан, котрий нині мешкає в Німеччині, займається в основному відео, інсталяцією та перформансом, є автором десяти персональних проєктів і учасником понад ста виставок та кінофестивалів.

Торік в одному з інтерв’ю Віталій сказав, що для нього дуже важливо бути присутнім у контексті сучасного українського мистецтва, й висловив надію на можливість реалізувати більше вартісних проєктів в Україні. Одним із таких став Будинок художника — втілення ідеї родини Шупляків.

Це, за словами Віталія, некомерційна приватна ініціатива, простір для художників. Щоліта запрошені митці зможуть приїхати сюди, пожити протягом кількох тижнів, попрацювати, поспілкуватися та відпочити.

Спроєктував Будинок художника як помешкання і водночас творчу майстерню Олег Шупляк. У домі є кілька спалень, кухня, санвузол і студія з необхідною технікою та інструментами для роботи із живописом і скульптурою. А простора вітальня за потреби може слугувати виставковою залою. Якщо хтось із митців матиме бажання продемонструвати свої роботи або провести майстер-клас для молоді, організатори проєкту сприятимуть цьому.

Також допоможуть налагодити місцеві контакти, ближче ознайомитися з локальним колоритом, адже Бережани мають багату культурну й історичну спадщину. Це містечко славиться пам’ятками архітектури національного і місцевого значення, сув’яззю української, польської, єврейської, австрійської, вірменської культур. Джерела натхнення тут невичерпні.

«У Бережанах достатньо багатий культурний пласт, — каже Віталій Шупляк. — Тож я чітко бачу зацікавленість нашим проєктом художників з України та Європи. Kruta Art Residency дає підстави сподіватися, що іноземні художники зможуть відвідувати Бережани за рахунок власних або грантових коштів.

Великий відсоток українських митців, особливо молодих, проживає у Києві, тож і їм зазвичай цікаво поїхати в інші частини України. Багато хто з них не був на її заході ніде, крім Львова. А Будинок художника на Крутій дасть їм змогу відкрити щось нове, познайомитися ближче з багатим локальним контекстом, тим паче, що в Бережанах можна працювати з цікавою архітектурою, історією, ландшафтом… Надіюся, художники, котрі тут поживуть і попрацюють, інтегруються з місцевим середовищем, надихнуться і створять щось вартісне в мистецькому плані».

Віталій Шупляк активно співпрацює із культурними інституціями, тож цілком можливо, що результат роботи художників у Бережанах буде презентований у партнерській інституції в Україні або за кордоном.

Перший гість Kruta Art Residency побував у Бережанах ще у 2019 році — це художник зі Львова Данило Ковач. Критерії відбору майбутніх учасників ще формуються: «Основний напрямок — образотворче мистецтво, але у нас немає обмежень щодо засобів художнього висловлювання. Це може бути скульптура, перформанс, живопис, фільм… Для нас важлива актуальність та оригінальність ідеї, котру художник/художниця захоче реалізувати в Бережанах. Звісно, братимемо до уваги портфоліо попередніх робіт і резюме».

Художники, котрі зацікавлені участю, можуть більше дізнатися про резиденцію на сторінці

Фото Віталія ШУПЛЯКА.

null
 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі