Федір Бортняк: «Дбати про розвиток та добробут держави як про особистий»

Опубліковано:
29 Серпня, 2021

Хочеш змін? Змінюйся, – кажуть мудрі люди. Кожен росте і зростає зі своїми задумами і планами. Та лише справами  змінює життя.

Минуло чотири роки, відколи в серпні новоутворений з двох структур Фонд соціального страхування України стартував. Отримавши шанс дієвореформувати, фінансувати чи не найнеобхідніші для працездатних людей виплати,  рухатися вперед. За цей час змінилися суспільні акценти. Особливо минулий рік додав обов’язків та відповідальності, пов’язаних із пандемією COVID-19.«Як забезпечували потреби потенційних споживачів послуг Фонду, адже в часи пандемії ці потреби, мабуть, виросли багатократно?»- запитую в начальника управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області Федора Бортняка.

-Фонд соціального страхування України після медичних установ та служб порятунку разом із організаціями соціальної сфери стоїть на передовій фінансового захисту людини праці. Того захисту, який тепер допомагає вижити усім, хто захворів чи отримав травму на виробництві, збирається стати матір‘ю.  Усім 12 мільйонам застрахованих осіб, які платять єдиний соціальний внесок. В Тернопільській області таких осіб – майже 190 тисяч. А ще понад дві тисячі потерпілих на виробництві та членів їх сімей.  І для усіх Фонд – соціальний партнер, який виплачує кошти за тимчасовою втратою працездатності, по вагітності та пологах на поховання та фінансує близько тридцяти видів допомог і медико-соціальну реабілітацію людям з інвалідністю, які потерпіли на виробництві.

А тепер під час епідемії до переліку фінансових виплат від Фонду додалися  кошти для працівників, які перебувають на самоізоляції під медичним наглядом,  медичних працівників, які отримали гостре  професійне захворювання на COVID-19 та інші. За 7 місяців цього року загальна сума виплат з тимчасової втрати працездатності в Тернопільській області складає 106,5 млн. грн. Загалом в Україні пандемія COVID-19 спричинила суттєве зростання кількості та тривалості лікарняних українських працівників, яке спостерігається досі. З початку року на оплату до Фонду передали листки непрацездатності на суму 9 мільярдів гривень, що на 65,8% вище минулорічної потреби у фінансуванні.

Читайте також

Фонду соціального страхування України нададуть фінансову допомогу для відповідних виплат з фонду боротьби з COVID-19
Фонд компенсує 50% втраченого заробітку за лікарняними через ізоляцію від COVID-19
Лікарняні та декретні від Фонду отримали понад 800 тис. осіб

– Здорові люди – хороші працівники, а відповідно, здорове суспільство – міцна держава. Кожна зі сторін несе не лише економічні втрати, коли головна складова – життя та здоров’я людей – під загрозою.

– Скажіть мені, чи можуть компенсувати гроші втрачене здоров’я, набуту інвалідність чи життя? Тому постійно фахівці управління та відділень Фонду проводять роз’яснювальну, профілактичну роботу серед населення. В цей непростий час, коли COVID-19 не відпускає людей, мутує, кожен має зробити вибір. Вибір бути свідомим громадянином, який знає, що засоби індивідуального захисту, власна обережність, вакцинація дають більші шанси на життя. Навіть просто бути свідомою людиною, якій притаманний інстинкт самозбереження.  Влітку на теренах області проходило чимало велелюдних заходів, які збирали десятки тисяч жителів не лише нашого краю. Чи дотримувались люди особистих карантинних вимог? Адже від кожного з нас  у значній мірі залежить, чи буде можливість через місяць пригорнути кохану, взяти на руки дитину, обійняти  батьків, насолодитись спілкуванням з друзями…

– Знаю, що від початку пандемії на усіх інформаційних майданчиках працівники Фонду в Тернопільській області зверталися до краян із посилом: зупинити коронавірусну інфекцію можна лише спільними діями і самосвідомістю.

– Так, люди мають зрозуміти, що досі їхнє життя та здоров’я – це дотримання карантинних вимог. Від цього залежить не лише їхнє самопочуття та подальше життя, а й усіх, хто поруч. Зокрема, медиків. У Тернопільській області за участі страхових експертів з охорони праці управління виконавчої дирекції Фонду в Тернопільській області та його відділень завершено 2611 розслідувань гострих професійних захворювань медичних працівників. 274випадки – пов’язані з виконанням професійних обов’язків медпрацівниками на підставі актів розслідування нещасних випадків. Здійснено відповідні виплати.

Звісно, кожна проблема дається нам не для скарг, а для вирішення. І для цього усі працівники Фонду трудяться в посиленому режимі. І це – не пафосні слова, а звичайні реалії.

В серпні завершується перехідний період впровадження е-лікарняних. Фонд загалом вже прийняв на оплату майже 3 тисячі е-лікарняних. У працівників, які захворіли, а також в роботодавців виникає чимало запитань щодо впровадження в обіг з 1 вересня 2021 року електронного документу – листка тимчасової непрацездатності. Тому працівники Фонду активно інформують громадян з цього питання. Чимало потрібної інформації можете почерпнути в пресі, на сайті ФССУ, сторінці facebook управління ВД ФССУ в Тернопільській області, сайтах різних установ та організацій області, ОТГ – під рубрикою «Фонд соціального страхування інформує».

  • Зрозуміло, Е-лікарняні – вимога дня. Гадаю, це дозволить автоматизувати процес і дасть можливість відстежити оформлення лікарняного на всіх етапах.
  • Фонд здійснює фінансування на підставі отриманої від роботодавця заяви-розрахунку – саме від дати її подачі часто залежить дата виплати. Вже зараз в он-лайн режимі відбувається опрацювання цього документу, моніторинг та аналіз виданих і продовжених листків непрацездатності з метою дієвого контролю за видатками Фонду на матеріальне забезпечення, упередження нецільового використання коштів.

Фонд соціального страхування забезпечив перехід в електронний режим подання заяв-розрахунків вже давно. Це дало можливість швидко та ефективно оплачувати лікарняні без фізичних контактів, гарантувати обґрунтованість виплат та економити державні кошти. 

Тепер слідкувати за виплатами можна онлайн у телеграм-каналі ФССУ: t.me/socialfund,  де в оперативному режимі оновлюється інформація щодо сум і дат, за які Фондом профінансовано матеріальне забезпечення і страхові виплати. На сьогодні є деякі затримки у фінансуванні тимчасової непрацездатності. Тривалість такої затримки коливається, адже залежить від суми щоденних надходжень до бюджету Фонду – по мірі сплати ЄСВ роботодавцями, кошти одразу направляються Фондом на фінансування матеріального забезпечення і страхових виплат.

  • Так, все в державі взаємопов’язано. Усі знаємо: вона існує, охороняється і розвивається особистою участю кожного. Усі ми – держава, яка міцна кожним з нас. І неправда, що від кожного нічого не залежить.
  • Ми щодня маємо шанс зробити щось корисне не лише для себе, розмалювати ватман життя по-новому. Особливо в організації, яка фінансово допомагає вразливим верствам населення.

-Назвіть мене невиправнимоптимістом, однак я звик вперто крокувати вперед. Часом роблячизупинки на шляху, часом ідучи повільніше. Так і в державі. Але немаєнічого, що не долалося б працею. Головне, аби не застигнути на місці і рухатися, борозвиток, зміни – цезавжди шанс стати краще і поліпшитисвітнавколо. Длябідканняпотрібен час і, головне, сили. Так що не будемоїхдаремновитрачати.

Дбати про розвиток та добробут держави як про особистий – це є глибина християнської чесноти,  це і припис, як маємо поводитися і ставитися до тих, хто поруч чи залежить від нас.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #бортняк, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #фонд
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: