12 видів олії виготовляє в домашніх умовах тернополянка Анеля Сенчишина разом з чоловіком. Займатися цим вони розпочали 5 років тому.

— Ми отримали допомогу після народження третьої дитини й хотіли їх використати на щось корисне, щоби приносило дохід. Так і виникла ідея виготовляти домашню олію. Понад 10 тисяч гривень витратили спеціальний прес і першу сировину — зернятка льону. Прес призначений для домашнього вжитку, фабричний був би в рази дорожчим, — ділиться Анеля.

Жінка каже, олійний бізнес — специфічний знайти покупців непросто, найбільше спрацьовує ефект сарафанного радіо.

— Більшість людей не розуміють, що це за олія й чому 250 мл коштує від 50 гривень, якщо в магазині можна купити звичайну, соняшникову, у рази дешевше. Однак ті, що спробували й переконалися в ефекті домашньої олії, стають постійними клієнтами. Розповідають про це знайомим і з уст в уста роблять нам рекламу. Таким чином клієнтська база збільшується, — каже вона.

null

Олію подружжя виготовляю вдома, на кухні. Кажуть, що поки не можуть зорганізувати велике виробництво, бракує часу. Тим не менше, стараються щоразу збільшити свій асортимент, щоби було на кожен смак. Олію роблять із льону, конжуту, коноплі, чорного конжуту, чорного кмину, кокосу, гарбуза…

— Поки що зупинилися на 12 різновидах, але це не кінець. Найдорожча олія з мигдалю — 350 гривень, а от найдешевша із соняшника. Усе залежить від ціни сировини, — пояснює Анелія.

Постачальників сім’я шукала переважно через інтернет та знайомих. До цього ставляться дуже прискіпливо, бо від цього залежить якість олії. Домашню олію подружжя не рафінує, а лише проціджують, щоб уникнути фізичних домішків, які могли потрапити в насіння.

— Олію робимо лише на замовлення, невеликими партіями. Вона холодного віджиму. Готую її за температури 30-35 градусів, щоби зберегла всі корисні властивості. Кожна олія має свій особливий колір. Це, до слова, основна ознака, що вона — холодного віджиму. А осад на дні пляшки означає, що вона — необроблена, — пояснює жінка.

Кожна олія має свій термін придатності. Найкоротший у лляної олії, не більше ніж три  місяці, у решти дещо триваліший — пів року. Зберігати олію слід у холодильнику, щоби не втратила своїх корисних властивостей.

Жінка переконана, займатися потрібно лише тією справою, яку ти дійсно любиш, тоді вона буде успішною. Головне — наважитися.

Оксана Смільська

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #олія, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: