Тернопіль готується до посилення епідеміологічного контролю у школах та садочках через штам коронавірусу “Дельта”

21.08.2021 08:33   Джерело: TeNews
Опубліковано : Оксана Горобець
Важливо
 
Більше сотні нових випадків COVID-19 зареєстрували на Тернопільщині протягом тижня. Лікарі зазначають: вірус Дельта інтенсивніше поширюється та інфікує переважно молодих соціально активних людей. Частіше ним заражаються діти. Для прикладу, в Кременці навіть у 9-місячної дитини виявили штам коронавірусу «Дельта».
 
 
На території Тернопільської області функціонує в основному штам Дельта. Він небезпечніший, ніж попередні штами, оскільки має більшу контагіозність. Він вражає більше людей в контактах, він має важчий перебіг, вражає молодших людей. Також при ураженні штамом Дельта коротший інкубаційний період. З 52 осіб, у яких виявлено штам Дельта, 10 осіб госпіталізовано. Люди, які захворіли, не були щеплені жодного разу. Більшість з інфікованих штамом Дельта перебували за кордоном – Єгипет, Туреччина, Великобританія, Кіпр, Італія, Польща, Канада.
 
 
Врятує вакцинація
 
Як запевнив заступник міністра охорони здоровя Олег Ляшко, щеплені проти COVID-19 люди хворіють лише у легкій формі.
 
«Тієї терапії, яка вбиває конкретно коронавірус, не існує, є симптоматичне лікування і певні препарати, які сьогодні ще проходять клінічні дослідження. Тобто препарат не винайдений, зараз є певні просування у цьому напрямку. Я думаю, десь місяць-другий і щось буде. Вакцини працюють… Люди, які провакциновані, вони захищені, – запевнив Ляшко.
 
Перший відомий зразок цього варіанту коронавірусу SARS-CoV-2 – лінія B.1.617.2 – вперше виявили в Індії восени 2020 року.
 
У НАН України очікують, що до кінця літа штам «Дельта» домінуватиме на всій території Європи, а в Україні через низький рівень вакцинації населення і велику міграцію з РФ може поширитися швидшими темпами та мати тяжчі наслідки, ніж у західних країнах.
 
 
Які заходи вжиті у Тернополі
 
·      Місто готується до посилення контролю у дитячих шкільних та дошкільних закладах, оскільки штам коронавірусу “Дельта” більш заразний і частіше вражає дітей та молодь.
 
  • Міністерство охорони здоров’я повідомляє, що робота закладів шкільної освіти у звичному режимі можливе за умови вакцинації 80 % вчителів. На рівні Тернополя розгорнуто п’ять центрів вакцинаціїЗаписатися на вакцинацію можна через “кабінет пацієнта” Центру первинної медико-санітарної допомоги, пройшовши просту реєстрацію. Для запису необхіднообравши вкладу “Записатись на вакцинацію від COVID-19” та вибрати найближчий центр вакцинації.
     
  • Медики також закликають дотримуватися усіх необхідних заходів особистої безпеки у місцях скупчення людей таких, як масковий режим у приміщеннях, дотримання соціальної дистанції, використання антисептиків і засобів особистої гігієни.
     
  • Також з 15 вересня працівники усіх комунальних підприємств будуть допускатися до роботи або за наявності усіх необхідних щеплень, або щотижнево надаватимуть тести ПЛР. Подібні заходи вживають у більшості країн Європи.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі