На Тернопільщині розпочався ХХІІ Міжнародний фестиваль «Дзвони Лемківщини»

Опубліковано:
7 Серпня, 2021

В урочищі «Бичова» на Монастирищині стартував ХХІІ Міжнародний фестиваль «Дзвони Лемківщини». На фестиваль приїхали учасники з Тернопільської, Хмельницької та Івано-Франківської, Київської, Житомирської, Львівської, Харківської областей. Про це повідомляє Тернопільська облдержадміністрація.

Традиційно Міжнародний фестиваль розпочався урочистою ходою центральною вулицею міста Монастирська. Дорогою до урочища «Бичова» учасники поклали квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку та до пам’ятного знаку жертвам депортації.

Згодом під час урочистого відкриття фестивалю підняли Державний прапор України і прапор Всеукраїнського товариства «Лемківщина». А також традиційно запалили лемківську ватру як символ єднання у рідній культурі та звичаях.

Як розповідає письменник, поет Ярослав Теплий, фестиваль «Дзвони Лемківщини» об’єднує покоління.

«Кожного року приїжджаємо на ватру. Це місце спіткання лемків. Тут збираються діти, внуки тих, хто були депортовані з Лемківщини в 44-46 роках. Монастирищина стала так званою столицею лемків в Україні», – каже Ярослав Теплий.

Додамо, що лемки – західна етнографічна гілка українського народу, яка проживала на обох схилах Карпат. У 1944-46 рр. на підставі угоди між урядами УРСР та Польщі відбулася депортація українського населення з території Польщі до УРСР і польських громадян з території УРСР до Польщі.

Депортували майже 500 тис. лемків і розсіяли по всіх областях України. На Тернопільщині оселилося понад 41 тис. родин.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #дзвони лемківщини, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: