Опалювальний сезон під загрозою зриву через парламент та уряд

Парламент досі не ухвалив змін до закону про Державний бюджет щодо компенсацій для теплокомуненего

05.08.2021 08:41   Джерело: TeNews
Опубліковано : Оксана Горобець
  • Що відбувається

Урядовці і парламентарі досі не виділили коштів для компенсації місцевим тепловикам, як це передбачено ЗУ “Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу”. Саме за ці кошти мали б покрити різницю між зростанням тарифів на електроенергію та газ і тарифом на гаряче водопостачання для кінцевого споживача. Однак зміни до державного бюджету на 2021 рік досі не ухвалено.

Відтак, наприкінці липня Тернопільська міська рада спрямувала 20 млн гривень на компенсацію теплокомуненерго. У випадку відсутності коштів у підприємств теплокомуненерго, Тернополю довелося б зупинити гаряче водопостачання.

Міський голова Тернополя Сергій Надал назвав такий крок вимушеним. По суті місто вирішує проблему, що виникла внаслідок непродуманих управлінських та тарифних рішень уряду. Місто змушене покривати різницю у тарифах на гаряче водопостачання та тепло за власні кошти.  Громаді довелося обмежити проєкти розвитку такі, які ремонти дворів.

“На жаль, нам довелося піти на цей крок. В іншому випадку треба було б позбавляти людей гарячої води, підвищувати тарифи. Ми прагнемо, щоб життя людей було комфортним Нам доводиться долати проблеми, що виникли внаслідок непродуманої тарифної та управлінської політики на рівні уряду”, - зазначив Сергій Надал.

Разом з тим, якщо уряд і парламент не виконають своїх зобов’язань, старт опалювального сезону перебуватиме під загрозою. Адже саме влітку підприємствам теплокомуненерго найбільше потрібні оборотні кошти. За ці гроші ремонтують та оновлюють комунікації. Впроваджують енергоощадні технології. Сьогодні головна затримка за урядом.

  • З чого складається тариф

Тариф на тепло та воду на 80 % складається з вартості газу. Урядовці лукавлять, коли говорять, що формування тарифів передали на місцевий рівень. Адже самоврядування не має жодного впливу на формування тарифу на газ, який і надалі контролюється з Києва.

Українським теплокомуненерго пропонують купувати газ за так званою “ринковою ціною”, що у липні цього року перевищила 15 грн за кубометр. Це приблизно у 5 разів більше, ніж на сьогодні закладено у тариф на тепло та воду.

Між тим, собівартість газу українського видобування, який формально за Конституцією належить українському народу складає менше 3 грн за кубометрів.Навіть враховуючи усі комерційні надбавки, ціна на український газ, на думку експертів, не мала б перевищувати 4-5 гривень за кубометр.

Міський голова Тернополя, Сергій Надал ще на початку року пропонував спрямувати газ українського видобутку на потреби населення та теплокомунерго. Зекономлені кошти можна було б, на думку очільника Тернополя, спрямувати на підвищення енергоефективності українських міст.

  • Хто продає українцям “дорогий тариф”

На українському ринку немає вільного ринку, як про це говорять у ЗМІ. Реально енергетичний ринок контролює державний газовий монополіст “Нафтогаз України”. Він диктує ціни всім решта.

Прем’єр-міністр України заявив, що Україна накопичила 16 млрд кубометрів газу, чого цілком достатньо для українського ЖКГ. Газ закуповувався навіть з врахуванням “ринкової” ціни у 2-3 рази дешевше ніж пропонується цього сезону платити місцевим комунальникам і населенню.

Читайте також

«Ліквідувати наслідки стихії прийдеться за власні кошти»: Уряд не виділив грошову допомогу для Тернопільщини
Уряд оприлюднив критерії для посилення карантину в регіонах
Обіцяні 33 мільйони для облаштування першої інфекційної лікарні на Тернопільщині з державного бюджету не надійшли

Близько половини ціни газу українського видобутку складають рентні платежі, які встановлюють уряд і парламент. Ці кошти йдуть до державного бюджету. Фактично за рахунок українців вирішуються проблеми пов’язані з непродуманими урядовими рішеннями.

Крім того, в Україні з подачі уряду досі зберігається система незрозумілого формування тарифу за “доставку газу”, на якому заробляють українські олігархи, що є власниками більшості облгазів. Ціна “за доставку” регулярно зростає. В уряді обіцяли неодноразово розібратися з непрозорим формування тарифу за доставку, проте досі нічого не зробили.

  • Варто зауважити
  • Самоврядування робить все можливе, щоб стримати тарифи. Завдяки втіленню програми модернізації підприємств виробників тепла розпочатій десять років тому Сергієм Надалом, підприємства теплокомуненерго Тернополя скоротити споживання дорого газу на 20 % та електроенергії на 40 %, а саме місто належить до найбільш енергоефективних в Україні.
  • Завдяки модернізації більше року в Тернополі не підвищували тарифу на тепло і гарячу воду.
  • Міський голова Тернополя також неодноразово звертався до уряду з вимогою сформувати прозору тарифну політику, зокрема скасувати незрозумілий і заплутаний тариф “на достаку” так звану “другу платіжку”.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі