У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї запровадили рубрику #фотозагадки_музею

02.08.2021 08:40   Джерело: TeNews
Опубліковано : Катерина Богуславська

На сторінці Тернопільського обласного краєзнавчого музею у мережі Facebook запровадили нову рубрику #фотозагадки_музею. У цій рубриці читачам показуватимуть фото експонатів і пропонуватимуть відгадати, що зображено на цих світлинах.

Першим ексопонатом рубрики став зуб шерстистого велетня, який зник з лиця Землі кілька тисяч років тому.

Читайте також

Донька ветерана з Тернопільщини відсудила батькові нагороди в музею
У музеї національно-визвольної боротьби Тернопільщини відкрили виставку «100 перемог» України до Дня Конституції
Тернопіль на фото 1950-х років

«Зуб мамонта (мамута) мав дуже цікаву будову. Він був величезним, схожим на цеглину. Ззовні скидався на тертку — справжнє жорно для перетирання їжі. Складався зуб із окремих пластин, які були повністю покриті емаллю, вимірюючи товщину якої, можна визначити, яким був тогочасний клімат. Коли ставало холодніше, емаль ставала тонкою, бо їжа була грубшою і її потрібно було більше розжовувати. А коли клімат ставав теплішим, емаль ставала товстішою, адже їжа була м’якшою. Між собою пластини були міцно скріплені одна з одною прошарками цементу і зливалися в єдине ціле. За допомогою цих пластин можна визначити вік тварини. Якщо подивитись на зуб мамонта у розрізі, то можна побачити, що смуги емалі проходять ніби хвилями через всю кісткову тканину зуба. Вони були набагато більшої ширини й твердості, ніж у слона, пристосовані до великих навантажень, адже в день мамонт з'їдав близько 1 тонни трави з чагарниками. Жувальна поверхня зуба — овальної форми, на її поверхні виступали гребені пластин, утворюючи жорсткі горбики. Такі зуби були дуже добре пристосовані для перетирання і могли впоратися з абсолютно будь-якою їжею. Незважаючи на величезні розміри, мамонти мали лише чотири зуба (правда, часто зуб мамонта міг важити близько 10 кг). Від пережовування їжі вони, не дивлячись на всю пристосованість, поступово стиралися. Старі зуби випадали, а на їхньому місці виростали нові. Так, протягом життя у мамонта відбувалося шість змін зубів: три рази змінювалися молочні зуби, потім три рази — корінні. Коли старий мамонт сточував останню пару зубів повністю, він був приречений на смерть. Найчастіше з цією метою він залишав зграю і знаходив відокремлене місце. Тепер такі місця називають мамонтовими кладовищами», - розповідає старший науковий співробітник відділу природи Оксана Кульчицька.

Подивитися на справжній зуб мамонта і потримати його в руках, можна, завітавши до музею на екскурсію.

null
Фото з мережі Інтернет
null
Фото з мережі Інтернет

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі