Сергій Надал: «Тернопіль – єдиний обласний центр Західної України, де можна купатися на міських пляжах»

30.07.2021 08:40   Джерело: TeNews
Опубліковано : Оксана Горобець

Керівництво українських міст масово забороняє купатися на міських пляжах через непідготовленість водойм до літнього сезону. У той час, у Тернополі, завдяки діям місцевої влади, вдалося забезпечити належні умови для купання на спеціально підготовлених пляжах Тернопільського ставу.

Що зробила міська влада

У Тернополі реалізується програма з відновлення екосистеми ставу та інших водойм міста. У минулому році з метою покращення гідрологічного режиму і санітарного стану Тернопільського ставу на водоймі виконувалися роботи з поглиблення дна та механічної очистки від намулу спеціалізованою технікою драглайн-екскаватором.

Читайте також

На Тернопільщині втопився 16-річний юнак
У Тернополі розшукували 3-річну дитину
Потужний буревій у Заліщиках: вітер зривав дахи, валив дерева

Цьогоріч для очищення ставу, пригнічення розвитку синьо-зелених водоростей і збагачення води киснем вперше було проведено біоремедіацію водойми суспензією хлорели і сценедесмуса, що на сьогодні є одним із найсучасніших та найдієвіших способів біологічної очистки води.

Також щомісяця, впродовж усього купального сезону, проводяться очисні роботи спрямовані на виявлення та вилучення з водойми небезпечних предметів, що несуть небезпеку для життя і здоров’я людини під час купання. Обстеження водойми проводять фахівці водолазних робіт Управління ДСНС України у Тернопільській області.

Чи безпечно купатися у Тернопільському озері

Фахівці відібрали зразки води у популярних місцях відпочинку тернополян. І визначили – купатися безпечно. Дослідження провели спеціалісти Тернопільського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області спільно з фахівцями Тернопільської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Вони відібрали взірці води в місцях рекреації Тернопільського ставу, а саме: район пляжів «Циганка» та «Дальний». Також дослідили воду і з відкритого басейну клубу оздоровчого зимового плавання «Нептун».

За результатами мікробіологічних та фізико – хімічних досліджень (експертні висновки від 07.06.2021р.), вказані взірці води відповідають санітарно – гігієнічним вимогам. Патогенних мікроорганізмів у воді ставу не виявлено.

Як в інших містах

Мер Івано-Франківська заборонив купання на річці Бистриця Солотвинська в місті і анонсував штраф у 50 тис. грн. На облаштування пляжів у міському бюджеті Івано-Франківська фінансування не передбачили.

На пляжах Хмельницького виявили кишкову паличку. Як повідомили в Центрі громадського здоров’я України, за результатами лабораторних досліджень, якість води не відповідала встановленим нормам на міських пляжах Хмельницького.

На всіх пляжах Києва від 17 липня заборонено купатися. Як повідомили у місцевому комунальному підприємстві, пляжі закрили через наявність потенційних ризиків для здоров’я та з метою запобігання поширенню серед населення інфекційних хвороб.

Ось така ситуація з громадськими просторами для відпочинку у Тернополі та інших міст України. Звичайно проблеми сезонного цвітіння Тернопільського ставу ще не вирішені, однак муніципальна програма очищення озера триває, проблему не можна вирішити за один рік. У той же час, міська влада змогла підготувати основні міські пляжі до купального сезону і тернополяни мають можливість відпочити біля води у своєму рідному місті.

Роботи тривають


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі