У краєзнавчому музеї відкрилась виставка «З любов’ю та болем залишаю для вас…»

Опубліковано:
26 Липня, 2021

 У ці липневі дні письменницький люд згадує і вшановує талановитого українського поета з Тернополя Бориса Демківа. 20 липня йому виповнилося б 85 років. Життя триває… Триває у його Слові, у його внуках і вже у правнуках. З цієї нагоди у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відкрилась виставка «З любов’ю та болем залишаю для вас…», присвячена його життю і творчості.

nullт

Шанувальники поета можуть побачити унікальні портрети Демківа, створені Богданом Ткачиком та Михайлом Цибульком. Епістолярна спадщина, книги, дипломи, грамоти, рідкісні світлини, поетичні збірки. Є тут і знаменита платівка із піснею «Квіти ромена», яка в минулому столітті стала шлягером і була випущена мільйонним тиражем на Всесоюзній фірмі «Мелодія». А однойменна книга (1996) відзначена літературно-мистецькою премією імені Богдана та Левка Лепких. А ще редакційне посвідчення за №14 від молодіжної газети «Ровесник», де поет очолював літстудію «Сонячні кларнети». Саме звідси з легкої руки Бориса Демківа отримали благословення у літературний світ чимало знаних нині творчих особистостей.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Народився Борис Демків 20 липня 1936 року в Тернополі. Член Спілки письменників (з 1967 року) та Спілки журналістів (з 1965-го) України. Закінчив факультет журналістики Львівського університету. Працював методистом обласного Будинку народної творчості, кореспондентом тернопільських обласних газет «Ровесник» та «Вільне життя», був багаторічним керівником клубу творчої молоді «Сонячні кларнети», очолював відділ мистецтва обласної бібліотеки для юнацтва, керував літературною частиною Тернопільського музично-драматичного театру, відділами поезії у журналі «Тернопіль» та газеті «Русалка Дністрова». Він автор багатьох поетичних збірок , кількох десятків пісень.  Працював у жанрі художнього перекладу з польської, болгарської, естонської, білоруської. Успішно виступав і як прозаїк та публіцист. Лауреат обласної літературної премії ім. Степана Будного (1974) та літературно-мистецької – ім. Братів Лепких (1996).

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #борис демків, #виставка, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: