125 років тому у Дичкові, що на Тернопіллі, було засновано Читальню Товариства «Просвіта»

Опубліковано:
13 Липня, 2021

Два роки тому прогресивне українство відзначило 150-річчя з часу заснування Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка. Це дуже важлива вікопомна дата, адже вона нагадала всім про те, як важливо пам’ятати якого ми «роду, племені», шанувати і берегти історію Вітчизни, і найголовніше, святая святих – мову. Нагадала про перших просвітян, які віддали найцінніше, що у них було – життя. Це одна з найстаріших ГО, яка зуміла зберегти у ті часи українськість в Україні.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Урочиста академія під гаслом «Просвіта» – це життя і мислення свідомих українців!» та з нагоди 125-річчя заснування Читальні Товариства «Просвіта» у селі Дичків Великогаївської ОТГ, відбулася у другу неділю липня. Її проведення благословив місцевий парох о. Олег Олеськів, який зокрема закликав не залишатись байдужими і продовжувати просвітницьку справу своїх односельців. Присутні ознайомились із цікавим і пізнавальним відео матеріалом з історії Дичківської «Просвіти». Серед запрошених гостей були почесний голова обласного осередку Петро Шимків, районного – Казимир Ярема, голова Товариства імені Богдана Лепкого Богдан Кусень.  Вони поділились спогадами, згадали історичне минуле товариства. Голова ОТГ Олег Кохман з нагоди святкової події вручив «Подяки» кращим серед кращих, тим, хто був і залишаються причетними до сподвижницької і просвітницької роботи у рідному селі. Справжньою окрасою заходу стала культурно-мистецька програма, участь у ній взяли місцеві колективи та колективи громади, артисти аматори. Окремо хочу згадати про обдаровану особистість цього села, умілого організатора і талановитого співака, завідувача Народним Домом (у минулому – клубом) і водночас бібліотекаря – Віталія Слебедюка. Побільше б таких молодих людей – Україні бути. Про таких як він кажуть: людина на своєму місці. Між тим маємо завжди пам’ятати, що Україна починається з кожного з нас: нам її берегти, нам її й шанувати.

Валентина Семеняк

Фото авторки

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Дичків, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #просвіта, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: