На Тернопільщині вшанували пам’ять жертв Заліщицької трагедії

Опубліковано:
6 Липня, 2021

У Заліщиках відзначили 80-ті роковини масового вбивства над Дністром. Це один із найжорстокіших злочинів Радянського союзу. Про це повідомляє Тернопільська ОДА.

Як розповідає історик-краєзнавець Михайло Сопилюк, людей посадили в товарні вагони, доправили їх на залізничний міст і підірвали його. Через пару годин прийшла велика вода і декілька вагонів посунуло аж до шосейного моста. Ті, хто намагався вибратись на берег, НКВД і прикордонники розстрілювали із кулеметів.

«Ще від кінця травня 1941 року більшовицькі каральні органи вивозили вглиб Росії заарештованих українських патріотів, на яких сфальсифікували завершені справи. Тих, хто не зізнавався в антирадянській діяльності, із кого не встигли тортурами вибити свідчення було наказано знищити на місці чи в дорозі. Тоді охорону мостів і переправ у районі Заліщиків виконував мотоциклетний полк 16-го механічного корпусу. Надвечір 5-го липня 1941-го мости були готові до підриву, а саперні групи очікували команди», – розповідає історик-краєзнавець Михайло Сопилюк.

Загиблих діставали з води човнярі. Трупи закопували на березі Дністра. А окремих таємно поховали на місцевому цвинтарі.

Відтак, участь у поминальних заходах взяли делегації як з Тернопільської, так і Чернівецької областей. Пам’ять патріотів, що загинули в Заліщицькій трагедії, вшанували спільно молитвою та молебним.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Заліщики, #Заліщицька трагедія, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: