Фестиваль партизанської пісні відбувся на Тернопільщині. Його провели на хуторі Кулеби, неподалік села Нараїв, на перехресті Тернопільської, Львівської, Івано-Франківської областей. Про це організатори розповіли у мережі Facebook у групі «Береж Інфо»:

«Свято-реквієм присвячене пам’яті сімох місцевих борців за волю України, які загинули тут взимку 22 лютого 1941-го від рук енкаведистів.

Про цю історію у Кулебах ось уже 80-те літо переповідають з уст в уста. Вона — про хлопців 18-27 років, членів ОУН, які зі зброєю у руках захищали своїх краян від примусової колективізації, репресії, знущання та вивезення до Сибіру.

Щоб їх затримати, з Бережан вислали загін з-понад двох сотень «червонопогонників», які щільним кільцем оточили хутір. Зав’язався нерівний бій. Одних підпільників скосила енкаведистська куля, інші, щоб не потрапити живими, обнявшись, підірвали себе гранатами.

Тіла убитих повантажили на сани і повезли до Бережан, але не довезли туди. Де саме місце вічного спочинку націоналістів Максима Шурана, Григорія Шкапія, Богдана Гульовського,

Володимира Лопушанського, Івана Галая, Василя Солтиса, Григорія Москаля — не знає ніхто….

На честь вшанування семи молодих героїв, краяни спорудили пам’ятну стелу із сімома хрестами, що здалека нагадують птахів, котрі відлітають у вирій…

Пам’ятаймо і ми про убієних!

Переповідаймо нашому молодшому поколінню цю історію!

Ажде, навіть у комуністичні часи, коли цю символічну могилу знесли, люди відвідували і це місце і вшановували пам’ять героїв»,розповідають організатори.

Катерина Богуславська

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #нараїв, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #фестиваль, #чорна вишиванка
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: