«Слуги народу» хочуть виселяти боржників до притулків

04.07.2021 10:13   Джерело: AgroTer
Опубліковано : Новини Тернопілля

Верховна Рада розгляне Законопроєкт «Про примусове виконання рішень» № 5660, який має замінити діюче регулювання виконавчого провадження. Він, зокрема, передбачає розширення повноважень приватних виконавців та їх помічників, а також закріпить нові підходи до звернення стягнення на майно.

Авторами Законопроєкту виступили 12 депутатів – членів депутатської фракції “Слуга народу” та один депутат – член депутатської групи “Довіра”.

Як зазначає «Україна комунальна», Законопроєкт передбачає зміни до Житлового кодексу, якими визначено, що громадян не можна виселити із житла без надання іншого, за винятком звернення стягнення на передане в іпотеку жиле приміщення або у разі примусової реалізації арештованого майна. При цьому після зміни власника всі мешканці повинні звільнити таке житло — добровільно або за рішенням суду.

Останній варіант буде обов’язковим, якщо в квартирі чи будинку зареєстрована малолітня дитина. Але це не означає, що за таких обставин суд повинен зупинити звернення стягнення чи реалізацію майна.

За перешкоджання виконавцеві, який виконує постанову про виселення, накладатиметься штраф у розмірі 200 неоподатковуваних мінімумів (3400 грн.).

Нові помешкання надаватимуться на строк до року за рахунок спеціального фонду для тимчасового проживання, який повинна формувати місцева влада. Що це буде за житло — не уточнюється. Але застережено, що відсутність жилих приміщень у таких фондах або відмова в їх наданні з підстав, встановлених ст.132–2 ЖК (наприклад, наявність доходів для самостійного найму житла) не перешкоджатиме виселенню.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: AgroTer  

Коментарі