Ігнорування правил охорони праці призводить до досить сумних наслідків

Опубліковано:
2 Липня, 2021

Вранці під час огляду території працівник побачив біля промивного колодязя поблизу свиноферми куртку та телефон робочих підприємства. Нещасний випадок під час роботи зафіксували на території одного з приватних підприємств Чортківського району. За даними прес-служби Головного управління Національної поліції у Тернопільській області, виявили в каналізаційному колекторі тіла двох чоловіків – діючого працівника, 1983 року народження, та 62-річного пенсіонера, який консультував та допомагав на підприємстві.

Напередодні прорвало трубу. Чоловіки намагалися виявити поломку і, мабуть, заглянули в проміжний колектор, вдихнули випари, зомліли та впали всередину. Їхні тіла знайшли лише наступного дня. Триває розслідування.

Сумно і страшно читати рядки трагічного випадку, якого могло б і не бути, якби працівники дотримувались інструкцій. Адже для робіт з ремонту і експлуатації водопровідних та каналізаційних мереж, колекторів, колодязів чітко передбачено використання засобів індивідуального захисту, адже там постійно та інтенсивно утворюються шкідливі і небезпечні гази.   

Щороку виконавча дирекція Фонду соціального страхування України звертає особливу  увагу на значну кількість нещасних випадків, в тому числі і групових, які стались в країні при виконанні робіт з ремонту і експлуатації водопровідних та каналізаційних мереж, колекторів, колодязів. Траплялись трагічні випадки в різних областях, не оминули вони і Тернопільщину.

Минулого року біда постукала до працівників селянського (фермерського) науково-технічного господарства «Коваль», що в Гусятинському районі. Чоловік прибирав приміщення свинарнику. Високим напором води змивав підлогу, наконечник злетів і струмінь води відніс деталь. Коли працівник вже завершив роботу, зняв захисний одяг – направився до септика з нечистотами – шукав наконечник. Відкривши люк без відповідних захисних засобів, вдихнув аміачних випарів, знепритомнів і впав у септичний колодязь. Двоє працівниць свиноферми побачили, що люк відкритий – побігли рятувати чоловіка. Одна з них нахилилася над септиком, теж не використавши засобів індивідуального захисту, і повторила історію потерпілого. Її напарниця почала кричати. Почувши крик, ще один працівник побіг надавати допомогу і послідував прикладу двох попередніх потерпілих. У важкому стані усі троє потрапили в лікарню. Тиждень перший потерпілий був без тями і нитка його життя обірвалася. Теребовлянське відділення УВД ФССУ в області виплатило одноразову допомогу сім’ї та щомісяця виплачує його синові допомогу по втраті годувальника. Двоє колег потерпілого, на щастя, відбулися лікуванням важкого отруєння, яке теж фінансував Фонд.

Щоразу, коли чую фразу, що людське життя безцінне, то кажу у відповідь: я знаю, скільки коштує людське життя. Бо фіксуємо нещасні випадки, яких могло б і не бути. Бо як страховики, маємо розслідувати трагедію, а пізніше спеціалісти Фонду призначають компенсацію в тому чи іншому обсязі. Тому ціна життя тих, хто не повернувся з роботи, відома. Однак, жодні кошти не можуть повернути люблячого батька, чоловіка, сина сім’ї.

У приватному підприємстві Чортківського району є в наявності засоби індивідуального захисту. Виходить, треба більше роз’яснювати людям, як і коли їх використовувати, проводити навчання. А для працівників  висновок один: не допустити подібних випадків, дбаючи за власну безпеку, дотримуючись інструкцій. І, пригадуючи подібні випадки, які мали місце в області, коли бачиш біду, хочеш якнайшвидше допомогти – маєш реагувати і думати також про своє здоров’я. Бо така проста процедура, як одягнути респіратор, не зайняла б часу, але врятувала  потерпілих. До того ж, стаття 13 Закону України «Про охорону праці» зобов’язує працівників дотримуватись правил безпеки праці.

Аналіз розслідування нещасних випадків засвідчує, що основними причинами їх виникнення є незадовільна організація проведення ремонтних і аварійних робіт на водопровідних та каналізаційних спорудах, а саме: допуск до виконання роботи працівників без проведення відповідного навчання з питань охорони праці, без оформлення наряду-допуску; невикористання або відсутність засобів індивідуального захисту, запобіжного та захисного інвентаря, незадовільний стан вентиляційних систем у КНС; відсутність кваліфікованих працівників; невиконання вимог інструкцій з охорони праці та виконання робіт з грубими порушеннями вимог безпеки праці.

До речі, власники приватних власників будинків теж можуть потерпіти від подібних газів під час очищення своїх каналізаційних колодязів, тому хоч це і не стосується  безпосередньо виробничого травматизму, попереджаємо про небезпеку та необхідність залучення до виконання  таких робіт спеціалізованих організацій, які мають відповідний дозвіл чи хоча б використовувати засоби індивідуального захисту.

Аби недопустити в подальшому таких випадків, звертаємось до керівників підприємств житлово-комунального господарства, до всіх роботодавців та підприємців, які використовують найману працю: не важко організувати безпечне виконання робіт з ремонту і експлуатації водопровідних та каналізаційних мереж, колекторів і колодязів: забезпечити наявність та справний стан засобів індивідуального захисту для виконання робіт у колодязях (протигази, страхувальні мотузки, пояси). Крім того, встановити жорсткий контроль за станом виробничої та трудової дисципліни під час проведення газонебезпечних робіт, виконанням робіт у колодязях за нарядами-допусками, безумовним застосуванням  засобів індивідуального захисту. Звертаємось і до працівників: бережіть своє життя та здоров’я – неухильно виконуйте вимоги інструкцій з охорони праці!

Ігнорування правил охорони праці призводить до досить сумних наслідків – травмування і, навіть, до загибелі. Якщо працівники  не зрозуміють, що усе – в їх  руках,  що необхідно берегтися від виробничого травматизму,  ніякі доводи не допоможуть.

Григорій Радзіх

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #люк, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #травма
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: