У воїнів-письменників замість зброї – Слово

Опубліковано:
23 Червня, 2021

Василь Піддубний та Віталій Запека не новачки у письменницьких колах. Після участі у російсько-українській війні їхнє життя круто змінилось на всі 180 градусів. Вони й далі продовжують свою місію захисників, але замість зброї у них Слово. Спеціаліст відділу Міністерства у справах ветеранів у Тернопільській області Ірина Скасків презентувала творчий дует під час мистецького фестивалю «Ї».

Василь Піддубний із Житомирщини – доброволець, ветеран, художник, мандрівник та автор книг «Піастри, піастри…» (під псевдо Стівен Робертс), «Холодне серце. Повість-казка козацьких часів», «Словник солдатського сленгу своїми словами», «Козацькі байки», «Історії»,  співавтор збірки «Голос війни. Історії ветеранів»,  упорядник тритомної збірки оповідань «Слово про війну».

У березні 2014 року добровольцем зголосився захищати країну. Служив у 10 окремому мотопіхотному батальйоні кулеметником, згодом снайпером. Брав участь у бойових діях у складі 30-ї та 72-ї бригад. У квітні 2016 року демобілізувався, продовжує боротьбу на інформаційному фронті. Активний учасник ветеранського та патріотичного руху.

Полтавчанин Віталій Запека до війни працював фотохудожником, доброволець, боєць батальйону «Полтава», три роки провів на війні (2015-2018). До слова, його фронтові світлини  зберігаються сьогодні в державному та багатьох інших архівах з поміткою «зберігати довічно». У творчому доробку фотоальбом з розповідями про «Батальйон «Полтава». Роки війни». Віталій співавтор у «Слові про війну». Захоплено розповідав присутнім про написання антивоєнного роману «Цуцик», який номінувався на Шевченківську премію (2021). Згаданий роман став лавреатом премії імені Ірини Вільде. У жанрі сатири письменник почувається, як риба у воді. За його п’єсою (воєнно-сатиричний роман «Герої, херої та не дуже») у Дніпровському національному театрі імені Т. Гa. Шевченка у лютому 2020 року відбулася прем’єра вистави «Пригоди НЕбравого вояка Шрамка»). Ось-ось до читачів надійде його нова книга «Абсурд». Письменник підготував до друку книжки для дітей від 4-х і… до 80,5 років «Полінка». Наше суспільство сьогодні дуже потребує таких зустрічей із воїнами-письменниками, аби тримати свій Дух на пульсі часу і вчитися у них невидимому мистецтву стійкості, мужності, сторожкості тут, у тилу.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Василь Піддубний, #війна, #Віталій Запека, , #новини тернопільщини, #новини тернополя, #слово, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: