Школярка з Борщова рік навчатиметься у штаті Мічиган у США

Опубліковано:
15 Червня, 2021

Учениця Борщівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2 Тетяна Трач протягом наступного навчального року відвідуватиме школу у місті Гранд-Рапідс у штаті Мічиган. Вона проживатиме в американській родині.

За словами дівчини, можливість навчатися у США вона отримала, ставши фіналісткою конкурсу Програми обміну майбутніх лідерів (FLEX).

“Це вже був вечір. Я сиділа за столом, робила уроки і тут мені зателефонували представники програми. Я побачила невідомий номер і перша моя думка була: невже це з програми? В мене був шок, я не могла у це повірити, не усвідомлювала до кінця, але я не була дуже здивована, бо вірила у свої сили. Тоді я побігла до мами, розповіла їй все і в неї від радості з’явилися сльози. Проте, одночасно, мама засумувала, бо зрозуміла, що ми рік не будемо бачитися і, можливо, не зможемо часто спілкуватися”, – каже Трач.

Тетяна Трач закінчила 10 клас. Документи на участь у програмі дівчина подала у жовтні. Серед вимог до учасників конкурсу були високий рівень знання англійської мови та лідерські якості.

Школярка з Борщова рік навчатиметься у штаті Мічиган у США

Також для участі у конкурсі, потрібно було заповнити аплікаційну форму, написати про свої захоплення та хобі, а ще, подати три власних есе, на основі яких обирали переможців.

“У першому есе треба було написати про досвід, який я здобула протягом останніх 2-3 років, і який, на мою думку, допоможе мені в участі у цій програмі. Друге есе – про ситуації у моєму житті, коли моя думка відрізнялась від думки інших людей, що я робила в таких ситуаціях і чого вони мене навчили. Тема третього есе – ситуація, коли мені щось не вдалося, що я робила і чого мене це навчило”, – розповідає школярка.

 

У травні визначили фіналістів конкурсу, враховуючи рекомендації Офісу Американських Рад у Вашингтоні. Серед фіналістів обрали Тетяну Трач. А 10 червня дівчина отримала підтвердження того, що вона проживатиме у місті Гранд-Рапідс штату Мічиган і інформацію про сім’ю, яка прийме її на проживання.

“Серед документів, які мені прислали – офіційний лист–підтвердження мого майбутнього навчання у США. Також є інформація про подальші кроки, які мені потрібно зробити для виїзду і навчання в американській школі. Є інформація де і у кого саме я проживатиму”, – розповіла Трач.

 

Тетяна розповідає, що в американській школі, де вона навчатиметься – 1125 учнів та 56 педагогів:

“Школа пропонує багато гуртків: пірнання, плавання, волейбол, баскетбол та інші види спорту. Також можна відвідувати додаткові курси англійської мови, мистецтва, математики, природознавства. А ще, разом з іншими учнями програми, ми будемо робити презентації і займатися волонтерством”.

 

Взяти участь у цьому конкурсі два роки тому Тетяні порекомендувала її учителька Лілія Гнатів, але тоді дівчина не могла долучитися до конкурсу через вік. Педагогиня навчає школярку англійської мови 5 років. Лілія Гнатів розповіла про Тетянин рівень знання англійської мови:

“Прийшли результати з Київського офісу (FLEX) і там визначений рівень знання англійської мови Тетяни – С2. Це досить високий рівень. Я думаю, що він такий, бо англійська для Тетяни – це все. Вона захоплюється нею досить давно, слухає пісні та читає англійською. Дівчинка є переможницею районної і обласної олімпіад з англійської мови. До того, ж, якщо дитина зі звичайної школи показала рівень знань на рівні з учнями шкіл з поглибленим вивченням англійської мови, – то це додало мені віри, що вона зможе перемогти у конкурсі, вона пройде, і цього року я була впевнена”.

 

Директорка школи Оксана Жолобанюк каже, що перемога Тетяни у конкурсі була очікуваною, адже дівчина талановита і відмінно знає не лише англійську мову. Тетяна Трач також багаторазова переможниця районних олімпіад з хімії, біології, української мови. У 2020 році школярка здобула дипломи II ступеня на обласних олімпіадах з української та англійської мов і виборола право брати участь у республіканській олімпіаді з англійської, але ця олімпіада не відбулася через карантинні обмеження.

“Таня – неодноразова призерка обласних етапів Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Шевченка, Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика. А у 2017 році, коли вона навчалася у 6 класі, – брала участь в обласному та республіканському етапах і здобула диплом III ступеня. Ми називаємо її зіронькою нашої школи”, – розповідає директорка.

 

Тетяна Трач розповідає, що давно цікавилася Програмою обміну майбутніх лідерів (FLEX) і дізналася, що ця програма діє в Україні 29 років. За цей період, понад 29 тисяч українських школярів, – учасників програми, навчалися у США.

“Основна мета цієї програми – покращення взаєморозуміння між жителями США та України, а також культурний обмін. Щороку навчатися до американських шкіл їдуть приблизно 1000 учасників з різних країн світу. У конкурсі цього року брали участь 5129 українських учнів і лише 215 з них здобуватимуть освіту у США”, – каже Тетяна.

 

Програму обміну майбутніх лідерів (FLEX) в Україні реалізовують організація Американської Ради з міжнародної освіти та Міністерство освіти і науки. За час існування програми, серед борщівських школярів, Тетяна – перша здобула можливість навчатися у США.

“Це неоціненний досвід – жити закордоном і навчатися там. Я очікую вдосконалити знання англійської мови, лідерські якості та комунікабельність. Я думаю, що це допоможе мені в житті”, – каже школярка.

 

Тетяна Трач розповідає, що за кошти програми, їй оплатять дорогу до США і назад до України, а також фінансуватимуть потреби у процесі навчання.

Зараз дівчина готує документи, щоб виготовити візу до США та проходить передвиїзну орієнтацію – щотижня через телефон спілкується з педагогами програми, які інформують її про майбутнє навчання у США.

Навчаючись в американській школі, Тетяна планує спілкуватися з однокласниками і педагогами Борщівської школи.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #навчання, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #США, #тернопіль, #тернопільські новини, #трач, #школярка
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: