Дівчинка з Тернопільщини зобразила унікальний костел для всеукраїнського конкурсу

12.06.2021 10:43   Джерело: Тернополяни
Опубліковано : Оксана Горобець
Школярка з Байковецької громади взяла участь у всеукраїнському творчому конкурсі «Збережемо спадщину – збережемо Україну».

Щорічний конкурс-огляд творчих робіт дітей та юнацтва «Збережемо спадщину – збережемо Україну» проводить ГО «Українське  товариство охорони пам’яток історії та культури». 

Тетяна Мацелюх навчається у 10 класі Ангелівської ЗОШ І-ІІІ ступенів. На конкурс дівчина подала малюнок під назвою «Костел у с. Буцнів».

 «Для виконання своєї творчої роботи я обрала церкву святих апостолів Петра і Павла в селі Буцнів, Тернопільського району. Ця пам’ятка архітектури 18 століття (1744 р.) вразила мене своєю оригінальністю та неоготичним стилем. Дослідивши його історію, я була втішена тим, що на відміну від більшості сільських римо-католицьких храмів Галичини, йому поталанило. Після традиційного «складського» періоду він не лише не перетворився на пустку, але й використовується за призначенням, хай і зі зміною конфесії», - поділилася Тетяна Мацелюх.

Вона наголосила, що звели костел за проектом відомого львівського архітектора Юліана Захаревича за  кошти дідича Буцневи Теодора Серватовського.

«Костел планувався не лише як Божий дім, але й як гробівець родини Серватовських. Тут встигли поховати, а вірніше перепоховати, лише дружину фундатора - Генрику Крушевську гербу Абданк. Про це йдеться на написі на кам'яній таблиці: «Тут спочиває Генрика з Крушевських (Серватовська), померла на 36 році життя, дня 20 грудня 1880 року. Хай упокоїться її душа», - підкреслила Тетяна Мацелюх. – Від початку костел присвятили св. Адальберту і Різдву Пресвятої Діви Марі. За іншими даними, його назвали на честь Св. Войцеха. Вважаючи на великий барельєф Божої Матері на його задній стіні (над гробівцем), перша версія більш вірогідна. Костел освятив тогочасний архиєпископ Львівський (пізніше кардинал) Ян Пузина, який зображений на моєму малюнку».

У рідній школі дівчини наголосили, що пишаються нею і сподіваються на об'єктивність журі.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Тернополяни  

Коментарі