В Теребовлі, що на Тернопіллі, вшанували пам’ять загиблих в 1941 році 15-ти гімназистів-патріотів

05.06.2021 08:47   Джерело: TeNews
Опубліковано : Віктор Аверкієв

Патріотичний захід під назвою  «А їм по 18 лиш було…», приурочений 80-тим роковинам загибелі 15-ти гімназистів Теребовлянської гімназії, було проведено 4 червня 2021 року в Теребовлянському профільному ліцеї біля пам’ятного знаку героям.

Про це розповів директор навчального закладу пан Олег Архитко: «Вже багато років поспіль ми вшановуємо пам’ять загиблих теребовлянських гімназистів від рук радянського режиму. Роблячи так, ми, педагоги, й формуємо патріотичні почуття у наших учнів, адже це надзвичайно важливо на сьогоднішній день, коли війна з російським окупантом продовжується на Сході нашої країни. Гімназія в нашому місті була відкрита ще в 1907 році. І от 12 червня 1941 року місцеві каральні органи радянського режиму схопили 15 молодих хлопців, студентів за націоналістичні настрої та відправили до Тернопільської в’язниці. Там їх спершу катували, а потім розстріляли так і не зламавши український дух, не знищивши любов до рідної Неньки в молодих серцях, яким тоді було лише по 18 років».

Пам’ятний знак з викарбуваними іменами загиблих теребовлянських гімназистів було встановлено на території ліцею ще в 2002 році, а автор його – теребовлянський архітектор і краєзнавець Микола Ковальчук. До речі, читач детальніше з історією розстріляних гімназистів може ознайомитись з праць Миколи Ковальчука, а саме: «Теребовлянщина 11-20ст.» на ст.. 400, 416-417;  в «Історія міст і сіл Теребовлянщини» на ст.. 193-194, зокрема в статті Ярослава Борковського «Політичні репресії каральних органів СРСР в м. Теребовлі(1939-1951рр.).

На захід були запрошені: заступник т.в.о. міського голови Юрій Дзюбан, волонтерка з Тернополя Тамара Воронцова, вона є і головою громадського об’єднання «Медики Євромайдану», ветерани АТО Олександр Починок та Сергій Вознюк, останній прийшов із 16-річним сином. А також прибули запрошені чотири представники Тернопільського клубу історичної реконструкції «Патріот». Вони ж і здійснили шанувальний салют холостими зарядами вгору з рушниць «Мосіна», випущених ще в 40-х роках минулого століття, за словами керівника клубу Богдана Цимбалюка, ці гвинтівки перероблені під макети.

Всі виступаючі наголошували присутнім про необхідність шанувати своїх героїв та нагадували, що нині ворог залишився той самий, що і в минулому(див. фрагменти виступів у відео нижче). В ролі ведучої заходу виступила заступниця директора з виховної роботи пані Мирослава Тихоліз.

Відкривався захід піснею, а потім учениця прочитала вірш про загиблих 15 гімназистів, автором якого є педагог ліцею Жанна Гайва. Далі хлопці старших класів вклали ялинову гірлянду до обеліску і в той же час молодші школярки підносили лампадки пам’яті, а голос з динаміка називав ймення кожного загиблого героя. Після цього трьома священиками – о. Володимиром Якубишиним(обласний декан, декан Теребовлянського деканату, митрофорний протоієрей, настоятель ПЦУ Св. Рівноапостольного князя Володимира), о. Ігорем Сип’яком(настоятель УГКЦ Покрови пресвятої Богородиці) та о. Петром Мушинським(УГКЦ Святого отця Миколая) здійснилась спільна молитва по загиблих та було окроплено обеліск святою водою. Звучала й патріотична пісня про героїв, окремо хлопчик та дівчинка прочитали молитву за мир та спокій в Україні, а закінчувався захід піснею «Боже Великий Єдиний» та вкладанням квітів, запалених лампадок до підніжжя обеліску(див. відео).

Віктор Аверкієв

 

 

 

 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі