Андрій Шараскін оприлюднив зауваження стосовно президентського законопроекту «Про основи національного спротиву»

Опубліковано:
4 Червня, 2021

Народний депутат України, кіборг з Тернопільщини Андрій Шараскін підтримав спільну заяву добровольчих сил щодо законопроєкту «Про основи національного спротиву». Разом із побратимами, які стали на захист України з початком війни на Донбасі, Шараскін закликає урядовців розробити ефективну систему територіальної оборони та врегулювати права громадян-добровольців і громадських об’єднань. Про це йдеться на сторінці кіборга в соцмережі.

25 травня 2021 року Президент України вніс до Верховної Ради України, як невідкладний, законопроєкт «Про основи національного спротиву» (реєстр. № 5557). Попри свою назву, проєкт закону за своєю суттю має на меті унормувати питання територіальної оборони. Втім, як ідеться в заяві, документ містить низку недоопрацювань.

Так, він визначає поняття національного спротиву та розділяє його на три ключові компоненти: територіальну оборону, рух опору та підготовку громадян до національного спротиву. Однак у законопроєкті дані поняття не розмежовуються у частині врегулювання, що суперечить нормотворчій практиці.

Окрім цього, у добровольців при ознайомленні з законопроєктом виникли питання щодо джерел фінансування руху опору та територіальної оборони, вони натрапили в документі і на численні правові колізії.

Водночас ще з 16 грудня 2020 року у Верховній Раді зареєстрований проєкт закону «Про територіальну оборону України», який визначає всіх суб’єктів територіальної оборони, створює основу побудови її системи в країні, організацію, завдання, умови ведення територіальної оборони та унормовує питання Військ територіальної оборони. Проєкт закону розроблений з залученням широкого кола зацікавлених сторін та експертів.

Добровольці дійшли висновку, що президентський законопроєкт потребує доопрацювання, зокрема публічного обговорення. Свої пропозиції та зауваження стосовно проєкту закону варто внести ветеранам, військовим, представникам відповідних міністерств і відомств тощо.

«Вважаємо, що проєкт закону №5557 варто доопрацювати з залученням громадськості та врахувати основи та складові системи територіальної оборони закладені у проєкті закону «Про територіальну оборону України» (реєстр.4504), тому що проєкт закону «Про основи національного супротиву» (реєстр. 5557), цементує діючу систему територіальної оборони, не створюють можливості для масового залучення громадян, миттєвого реагування на кризи (і не тільки військового характеру) та порушують принцип застосування – територіальність», — йдеться в заяві добровольчих сил.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #андрій шараскін, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: