Гра Віталія Бобровського захоплює і надихає

29.05.2021 12:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Валентина Семеняк

Обожнювачам класичної музики мабуть надовго запам’ятався «Тиждень музичного антивірусу», який відбувався торік в онлайн-форматі і був приурочений 250-річчю з дня народження суперзірки «віденської класики» (епоха романтизму) німецького композитора, піаніста та диригента Людвіга ван Бетховена. Проте й наш Тернопіль має свої зіркові постаті. Серед них лавреат міжнародних конкурсів Віталій Бобровський (фортепіано), за творчістю якого спостерігаю вже кілька років.

Ось і вчора у приміщенні Тернопільської обласної філармонії відбувся фортепіанний концерт за участю згаданого віртуоза-музиканта «Шопен. Ноктюрни & скерцо». Створюючи свої композиції, Шопен був направду щасливим. Це був особливий успішний час як у його творчості, так і в особистому житті. Про це його ноктюрни. У них – любов до Батьківщини, до жінки, до музики, до змісту життя, до довколишнього світу. Гра Віталія Бобровського захоплювала і надихала на творчі особистісні внутрішні пориви. Пропускаючи її крізь себе, у якісь короткочасні миті на деякий час сам «ставав»… музикою. Я довший час залишалась у гармонійному стані, стані спокою і рівноваги. З’явилось незвідане раніше відчуття дивовижного поєднання із довколишнім світом, особливо – з природою, часткою якої ми всі і є. І як тут не погодитись із Ральфом Уолдо, який якось висловився про музику: «Вона показує людині ті можливості величі, які є в її душі». Справді, музика невидима, але має чарівливу здатність занурюватись у серцевину кожного з нас. Якби ж тільки людство нарешті усвідомило цей її унікальний феномен! Мабуть тільки б за таких умов на планеті зникли будь-які передумови майбутніх воєн чи кривавих конфліктів, зрештою - пандемій.  

null

З теплом у серці пригадую позаминулорічний вечір, присвячений життю і творчості нашого земляка – Василя Барвінського – видатного композитора ХХ століття, талановитого педагога, виконавця, вченого, активного громадського діяча, який відбувався у мистецькій світлиці Тернопільського драмтеатру  ім. Тараса Шевченка. Тоді творили це диво лавреати Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів Віталій Бобровський та Вадим Дарчук. Натхненно і велично Віталій Бобровський виконував 5 прелюдій для фортепіано. Це було як небесне «зітхання ангела в нашій душі» (за Ріхтером).

Фото: Валентина Семеняк


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі