Цвіт каштану в природній аптеці – це самі дієві ліки. Цікаві факти про каштани

Опубліковано:
26 Травня, 2021

Каштан нині цвіте в розпалі, тож поспішіть зібрати його квіти. Вони корисні як свіжі, так і сушені. (Фото зроблені 25.05.2021р.)

Каштани – дерева, які ростуть майже по всій нашій планеті. Вони є ефективними очищувачами та освіжувачами повітря. Листки каштанів нагадують зорі, а плоди захищені  колючою оболонкою. Коли цвітуть каштани, то напевно запах їх квіток, що асоціюються з  пірамідами, формою ялинок чи багаття, чув кожен.

null

Каштанові дерева росли на нашій планеті ще в доісторичні часи. Перші згадки про рослину датовані 378 роком до нашої ери. Стародавні римляни вирощували дерева, збирали горіхи і перемелювали їх в борошно, з якого згодом готували хліб. Каштани можуть рости понад 500 років. І більшу частину цього часу вони плодоносять. Правда, люди знищують дерева набагато раніше. У медицині широке поширення отримав «кінський каштан». Рослина була завезена в Європу з Туреччини. Спочатку воно застосовувалося в якості корму для коней. Згодом на основі плодів стали готувати засіб від кашлю у тварин. Саме тому рослина отримало таку назву. На даний момент існує близько 30 різновидів каштанів. При цьому не всі вони годяться в їжу, а також використовуються в медицині.

Під час Першої і Другої світових війн плоди дерева використовували для виготовлення ацетону, який в свою чергу застосовувався при виробництві боєприпасів.

null

У Швейцарії більше 200 років існує традиція оголошувати про настання весни, коли на каштан розпускається перший листочок. Для цього використовується дерево, що росте під вікнами будівлі уряду. 13 років тому весна була оголошена 2 рази, так як молоде листя на дереві з’явилися повторно. Перший раз це сталося в березні. Другий – в жовтні. За кілька років до цього каштан розпустився вдруге напередодні Нового року.

Павуки не люблять деревину каштана, тому в будівлях з цього матеріалу ніколи не зустрінеш павутину. Європейці часто будували замки саме з каштанового дерева. І більшість будівель прекрасно збереглися.

Рекорди.

Найдавнішим каштаном є дерево, яке росте на Сицилії. Воно ж є самим товстим в світі. Окружність стовбура становить 58 метрів. Вік дерева вчені точно визначити не можуть. Імовірно йому 2000-4000 років. Найстаріша рослина занесена в Книгу Гіннеса. В Італії щорічно проводиться фестиваль каштанів. Під час свята гостей пригощають стравами з плодів рослини.

null

Цвіт каштана використовують для лікування запалень, набряків, для зниження тиску та зменшення холестерину у крові. З квітів роблять настоянки та відвари.

1. Тромбофлебіт. Необхідно приготувати настоянку, для якої треба живі квітки каштану подрібнити та взяти три столові ложки. Покладіть їх у скляну банку та залийте горілкою. Залишіть настоюватися 14 днів, не забуваючи перемішувати раз на день. Використання дуже просте, змочіть марлеву серветку настоянкою та прикладайте до ураженого місця.

2. Біль у суглобах. Необхідно взяти 20 грамів висушених квітів та залити їх спиртом 50 %. Після можна втирати її в уражені місця.

3. Гіпертонія. Необхідно взяти 0,5 л банку, покласти туди 50 грамів сухих квітів та залити 0,5 л горілки. Залишіть настоюватися 21 день, в темному місці. Перед використанням необхідно процідити розчин. Вживати по 35 крапель двічі на добу, перед вживанням їжі.

4. Геморой та екзема. Необхідно приготувати ванночку. Заваріть листя, кору та квіти кінського каштана, вам знадобиться 50 грамів. Залийте 1000 мл води, після чого додайте цей розчин у ванну.

5. Варикозне розширення вен. Необхідно приготувати сік. Подрібніть 250 грамів живих квітів, після вичавите сік. Вживати по 25 крапель розвівши його з 1 ст. л. теплої води, двічі на день за пів години до вживання їжі.

6. Варикоз. Необхідно приготувати мазь. Візьміть 500 мл олії, додайте 5 ст. л. подрібнених квіток кінського каштана. Поставте суміш на водяну баню та варіть 60 хвилин. Після залишіть мазь охолонути. Перед використанням процідіть та змастіть вени на кінцівках.

7. Мастопатія. Ефект видно лише на дифузній стадії захворювання. Необхідно взяти літрову каструлю, додати 7 ст. л. висушених квітів каштану, додати води по вінця. Поставте розчин на вогонь, доведіть до кипіння, після зніміть та залишіть настоюватися 12 годин у теплому місці. Вживати по 1 ковтку на протязі дня.

8. Пухлина головного мозку. Візьміть 1 ст. л. висушених квітів, без стовпчика, додайте 200 мл води. Поставте розчин закипати, але не варитись. Залишіть настоюватися 7 годин. Вживайте 1 ковток, перед цим процідивши розчин. За добу людина повинна випити 1 л розчину, спостерігайте та корегуйте дозування. Курс лікування до 20 днів. Передозування може викликати судомний стан, тому будьте обережні. Після, необхідно відпочити 10 днів та пройти лікування ще раз.

9. Лейкемія. Приготуйте такий самий розчин, що й при пухлинах головного мозку.

Віктор Аверкієв, фото автора

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #дерево, #каштан, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #цвіт
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: