В Теребовлі, що на Тернопільщині цікаво провели День вишиванки

Опубліковано:
21 Травня, 2021

Вперше з часу пандемії в Теребовлі на площі Князя Василька завдяки Центру КІД 20 травня 2021 року відбувся концерт під відкритим небом, присвячений Дню вишиванки та Дню матері.

Українська вишиванка зберігає історію і традиції нашого народу. Вишиті сорочки здавна допомагали українцям зберегти свою ідентичність. Для популяризації носіння українського етнічного одягу започатковане міжнародне свято. У третій четвер травня щорічно у світі відзначається День української вишиванки.

Це свято не є офіційним. У 2006 році воно було засноване як патріотична акція студентками Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Цього дня люди по всьому світу одягають українські національні костюми, приходять в них на роботу. До свята в колективах проходять конкурси на кращу вишиванку. На вулиці проводяться різні фестивалі та паради. У 2021 році свято присвячене проблемам української етнічної музики та як завжди – гордості нашого народу за українську вишиванку.

Про свято в рідному місті розповів директор Теребовлянського Центру КІД пан Вячеслав Більчак: «Наші працівники добре підготували дане свято, а наші режисери детально розписали сценарій. Ми вдячні посильному сприянню міської ради, а також тим, хто прийняв у ньому участь, а саме – учням та викладачам із Теребовлянської школи мистецтв, студентам з викладачами Теребовлянського фахового коледжу культури і мистецтв. Необхідно відмітити вагомий внесок таких викладачів коледжу під час підготовки та проведення свята, як Олени Ткачук( відділ декоративно прикладних мистецтв), Уляни Перхалюк(хореографічний відділ). Також висловлюємо подяку магазину «Над Гнізною» за демонстрацію вишиванок, які вони надала безкоштовно для показу».

Продовжила розповідь про свято режисерка масових заходів Теребовлянського Центру КІД Тетяна  Кульман: «Це наш перший концерт на відкритому просторі з початку пандемії ковід. І хоч нині ситуація покращилася із цим захворюванням, все ж ми закликаємо присутніх дотримуватись всіх застережливих карантинних заходів. Особливим в даному святі є те, що ми показуємо сьогодні вишиванки, всі вони автентичні, давні й кожна має свою історію. Також залучені до свята народний аматорський ансамбль танцю «Любисток» імені Ігоря Николишина, дитяча студія танцю «Любисток», всі їх представники в українських вишиванках».

Коротко доповнив розповідь інший режисер ЦКІД, режисер народного аматорського театру студії «Рампа»(пр.. авт.. – одне із значень слова – світло, пристрій для освітлення в театрі, на естраді) Андрій Заляпський: «Наш колектив ретельно готувався до свята і ми використали всі свої можливості, щоб концерт сподобався глядачам. Із святом Вишиванки, теребовлянці!» До речі, Тетяна та Андрій були й ведучими свята, а директор ЦКІД прийняв особисту участь як вокаліст поряд з іншими артистами та учасниками й заспівав ряд пісень про маму, вишиванки.

Свято припало на робочий день, тому його розпочали о 19.00 та тривало воно дві години. Погода в травні цього року не дуже радує, прохолодна, але в той час на небі вигулькнуло сонечко та привітало всіх теребовлян. А навколо розцвіли каштани та бузок і це приємно гармонувало з дійством. Концерт складався із двох пісенно-танцювальних блоків, між якими відбулося дефіле вишиванок вище вказаними учасниками. А Уляна Перхалюк сама була в давньому українському строї та розповідала історію тих давніх виробів, які демонстрували її студенти(див. відео). А коли вийшли у вишиванках дітки, то присутні виразили свою радість бурхливими оплесками та заохочувальними вигуками. Попри все, площа Князя Василька в Теребовлі знаходиться в межу із міжнародною трасою М-19, тож не один водій зупинявся й слухав, дивися на свято та радів серцем і душею.

null

 

null

 

null

 

null

Більше фото можна переглянути ТУТ.

Віктор Аверкієв, фото та відео автора

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #вишиванка, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #теребовля, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: