Оптичний інтеренет: Села Тернопільщини підключають до швидкісної мережі

Опубліковано:
19 Травня, 2021

Першим в області проєкт Мінцифри скористається село Чорний Ліс Залозецької громади. Населений пункт уже отримав підтвердження участі в програмі.

До швидкісного інтернету першочергово підключатимуть соціальні об’єкти. Їх у Чорному Лісі три – школа, амбулаторія та клуб.

– У планах Мінцифри покрити 95 % території широкосмуговим якісним інтернетом. Цьогоріч на під’єднання сіл до швидкісного інтернету держава витратить 500 млн грн, – розповідає директор КП «Тернопільський інформаційно-аналітичний центр» Олександр Терещенко.

Підключення до мережі відбуватиметься за кошти субвенції. До 2022 року провайдери надаватимуть послугу соціальним об’єктам безкоштовно.

Крім того, тут встановлять роутери з відкритим доступом, тож послугою зможе скористатися і місцеве населення.

– Про можливість приєднатися до оптичного інтернету нам повідомили в Тернопільській облдержадміністрації. Ми подали заявку на два населених пункти, у яких були проблеми з комунікацією – Чорний Ліс та Тростянець. Пройшли відбір. Наступним етапом стане проведення тендерів, – розповіла заступник голови виконавчого комітету Залозецької селищної ради Олена Колісник.

Місцеві мешканці новині про підключення до швидкісного інтернету радіють. Кажуть, що без нього важко, адже не можуть зв’язатися з рідними.

А ще відсутність мережі ускладнює навчальний процес.

– Сьогодні дітей важко зацікавити, тому нам доводиться брати комп’ютери додому, завантажувати матеріали, – розповідає завідувач школи села Чорний Ліс Анна Гершон. – А на уроки інформатики учні змушені їздити у сусіднє село. Прикро, тому що у нас є і техніка, і вчителі відповідної кваліфікації, але без інтернету вивчати інформатику неможливо.

Загалом підключення до швидкісного інтернету на Тернопільщині потребує майже пів сотні населених пунктів.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #оптичний інтернет, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: