Цікаве про бджіл і що вони роблять в травні

Опубліковано:
18 Травня, 2021

Одного травневого дня цього року вдалося зробити макро-фото бджіл, які збирали пилок на квітах кульбаби.

 Комаха повністю вся в пилку, але і жало(хоботок) також пхала за нектаром. Оце трудівниця та силачка! Напевно за раз вона набрала вантажу на себе стільки, скільки сама важить. А ще ж його потрібно доправити до вулика повітрям. І що цікаво? Спершу комаха зависає над квіткою, ніби досліджує чи то сканує її, а вже потім ну до роботи. Також цікавим є те, що в бджіл особливий звук від помаху крил, він нагадує щось подібне до джжж-з-з-з. Медоносна бджола махає крилами 200 разів за одну секунду. Їй необхідно зробити понад 11 тисяч змахів у хвилину, щоб створити характерне дзижчання.

Довідка з Вікіпедії: Бджола медоносна (Apis mellifera) — вид медоносних бджіл, що належить до класу комах (Insecta), ряду перетинчастокрилих (Hymenoptera), родини справжніх бджолиних (Apidae). Свійська комаха, стратегічний запилювач квіткових рослин. Бджола медоносна й шовкопряд шовковичний — єдині комахи, яких вдалося одомашнити людині. Вагомий внесок у вивчення біології медоносних бджіл, деталі їх зв’язків з квітковими рослинами зробив вчений-ентомолог Б. М. Шванвич.

null

Бджоли відіграють важливу роль в запиленні квіткових рослин, будучи найчисленнішою групою опилювачів в екосистемах, пов’язаних з квітами. Залежно від поточної потреби, бджоли можуть концентруватися як на зборі нектару, так і на зборі пилку. В обох випадках бджоли сприяють запиленню рослин, але при зборі пилку цей процес проходить набагато ефективніше.

Засобом спілкування суспільних бджіл є, так звані, «танці». Повертаючись після розвідки у вулик, бджола виконує певні умовні рухи — «танцює». За цими рухами інші бджоли дізнаються про те, в якому напрямку і на якій приблизно відстані від вулика знаходиться медоносне місце. Ця мова «танців» відзначається високою досконалістю та умовністю.

Зазвичай одна бджолина сім’я складається з 20-80 тисяч робочих бджілок, однієї матки і сотні трутнів. Життя цих комах — це суцільні робочі будні. Головну роль в бджолиній сім’ї відіграє матка. Без неї не зможе відбуватись процес розмноження і продуктивного розвитку в пасіці. Влітку бджолина сім’я поповнюється самцями — трутнями, які проводять з родичами один сезон, а потім гинуть.

Виділяють різні породи (або раси) медоносних бджіл, що розрізняються за місцем виведення. Інститутом бджільництва, що проводив виробничі випробування, встановлено, що сім’ї місцевих бджіл збирають в середньому по 33,9 кг меду за сезон, сім’ї чистопородних найпродуктивніших для даної місцевості бджіл — по 49,5 кг, а сім’ї-гібриди першого покоління — по 55, 7 кг. Матки, отримані з сімей-гібридів, поступаються за продуктивністю чистопорідним сім’ям та сім’ям-гібридам першого покоління. В Україні зустрічаються породи:

українська степова — Apis mellifera sossimai,

карпатська — Apis mellifera carpatica,

європейська темна — Apis mellifera mellifera,

жовта кавказька — Apis mellifera remipes,

італійська — Apis mellifera ligustica,

сіра гірська кавказька — Apis mellifera caucasica.

На сьогоднішній день достеменно відомо, що на Землі було нараховано таку кількість видів бджіл, яка набагато перевищує всіх видів ссавців. До цього висновку дійшов фахівець Американського музею Джон Ешер зі своїми колегами. За останніми їхніми підрахунками було виявлено більш ніж 19.2 тисячі видів бджіл. Однак для людини господарське значення мають далеко не всі типи даних комах. Найкориснішим в цьому плані є медоносний вид бджіл (Apis mellifica L.). На відміну від всіх інших комах вони сильно розвинені і добре організовані. Ці бджоли здатні пристосовуватись до різних кліматичних умов і спокійно займатись своєю справою — запилювати квітки, збирати нектар, робити мед.

null

Чому говорять, що бджоли є стратегічними запилювачами квіткових рослин? Можна було й по іншому сказати: бджоли є стратегами всього життя на Землі. Завдяки їм існують квіткові рослини, які й підтримують сталий склад кисню в атмосфері шляхом фотосинтезу. Якщо б раптом, не дай Боже, зникли бджоли, то зникла б невдовзі й атмосфера Землі. Тому людям нашої планети цих комах потрібно охороняти, всіляко піклуватися про  них та розмножувати.

Бджоли в травні збирають нектар і пилок, щоб годувати ними розплід, займаються відбудовування стільників.

Бджолині сім’ї в травні накопичують силу для продуктивного збору меду.

У травні, коли починають цвісти медоноси, відбувається збільшення бджіл в сім’ї, комахи , які перезимували зиму замінюються молодими.

Сила сім’ї росте пропорційно кількості в ній бджіл.

Народні прикмети травня з участю бджіл: Сидять бджоли і сильно гудуть – близький дощ. Бджоли виявляють велику активність – погода буде доброю.

Віктор Аверкієв, фото автора

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #бджола, #квітка, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: