На Чортківщині починає рости борщівник: Людей просять бути обережними

18.05.2021 12:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Катерина Богуславська

Чортківська міська громада закликає місцевих жителів зважати на те, що на території громади уже почав рости борщівник і варто бути обережними з цією рослиною, щоб не травмуватися.

 «Останніми роками спостерігається активне поширення рослини «Борщівник Сосновського», яка нагадує величезні «зонтики» кропу із білими квітами та сягає 2-3 метрів заввишки. Росте борщівник переважно обабіч дороги, біля водойм чи лісів», - кажуть у Чортківській міській раді.

За словами ботаніків, борщівник порушує нормальне функціонування екосистем, пригнічує природну рослинність і є вкрай небезпечною для життя та здоров’я людей, адже містить фурокумарин, який утворює на шкірі людини опіки. Через 1-2 дні після контакту із рослиною пошкоджена поверхня тіла досягає кількох сантиметрів, важко гоїться та загострює появу інших шкірних захворювань. Окрім цього, борщівник є небезпечним дихальним алергеном, що має сильний запах.

Щоб не обпектися борщівником, варто: 

– вирушати на природу слід в одязі, що прикриває руки і ноги;

– не ходити в зарослих місцях босоніж;

– не торкатися до листя, квітів чи стебла борщівника оголеними руками;

– якщо ви виявили, що борщівник росте на вашому подвір’ї чи городі, його необхідно терміново скосити. Пам’ятайте про захисний одяг та рукавиці!

– Оптимальний час для скошування рослини – перед виходом рослини в трубку (період активного росту – квітень – травень);

– якщо ви все ж отримали опік від борщівника, місце ураження слід промити водою з господарським милом та звернутися до лікаря.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі